Now Reading
365 Δραστηριότητες για παιδιά: #1 Μια Κυριακή στις ελιές

365 Δραστηριότητες για παιδιά: #1 Μια Κυριακή στις ελιές

Μια υπέροχη Κυριακή στις ελιές!

Ξυπνήσαμε μια ηλιόλουστη Κυριακή, με τον μπαμπά του μικρού Νικόλα μας να λείπει, αφού ξεκίνησε από πολύ πρωί για τις ελιές.
Έτσι ετοιμαστήκαμε και εμείς και είπαμε να πάμε να τον βοηθήσουμε και να μάθουμε κάποια πράγματα για τον υπέροχο αυτόν καρπό, την ελιά!

Βάλαμε τα πρόχειρα ρούχα μας, καθώς μπορεί και να λερωνόμασταν ανεπανόρθωτα, και φύγαμε για το χωράφι! Εκεί συναντήσαμε τον παππού, τη γιαγιά, τη θεία μας, τον μπαμπά, και όλοι μαζί ξεκινήσαμε τη δουλειά!
Στον χώρο διαλογής της ελιάς υπήρχαν πολλά πολλά τελάρα γεμάτα ελιές. Πολύχρωμες ελιές. Πράσινες, μαύρες και ανάμικτες.
Τα τελάρα με τις ελιές άδειαζαν μέσα στο πελώριο μηχάνημα, τον διαλογέα ή σύστημα ταξινόμησης μεγεθών της ελιάς, που τις ταξινομεί ανάλογα το μέγεθός τους, μέσα σε τελάρα. Έπειτα τα τελάρα αυτά οδηγούνταν σε έναν άλλο μαγικό διάδρομο, την ταινία διαλογής, για την ποιοτική διαλογή της ελιάς. Με απλά λόγια, χωρίζονται οι ελιές αρχικά σε μέγεθος και έπειτα σε χρώμα. Όσες είναι πολύ ώριμες ή χτυπημένες απορρίπτονται. Υπέροχη διαδικασία, χαλαρωτική σαν ένα είδος διαλογισμού. Ο αυχένας βέβαια όσων το κάνουν καθημερινά υποφέρει από πόνους και ταλαιπωρία, οπότε υποσχεθήκαμε ένα αναζωογονητικό μασάζ μόλις τελειώσουν οι εργασίες!

Αφού ο μικρός Νικόλας ανοιγόκλεισε άπειρες φορές το κουμπάκι που στέλνει τις ελιές στον διαλογέα συμμετέχοντας και εκείνος στη διαδικασία,
αφού ξεδιαλέξαμε τις υπέροχες ελιές μας,
και αφού τις πιάσαμε, τις μυρίσαμε και τις γευτήκαμε,
πήγαμε βόλτα στο χωράφι για αναζήτηση νέων περιπετειών!
Ο Νικόλας βλέπετε είναι μικρός, μόλις 2,5 ετών, και του αρκούν οι εικόνες, οι αισθήσεις, η συμμετοχή, η επεξήγηση όσων κάνουμε με λίγα και απλά λόγια.
Έτσι κρατήσαμε τις εικόνες και την εμπειρία και συνεχίσαμε για νέες περιπέτειες! Στο χωράφι λοιπόν, συναντήσαμε μανιτάρια, μέλισσες, αραχνούλες, μυρμηγκάκια και ένα πελώριο τρακτέρ με πολύχρωμα τελάρα! Αγκαλιάσαμε τα δέντρα, τρέξαμε στα χώματα και τα πεσμένα φύλλα, μυρίσαμε και εισπνεύσαμε τον καθαρό αέρα και χορέψαμε το “χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ” ενώ διασχίζαμε τις σειρές με τις ελιές!
Κάναμε ακόμη και γιόγκα με στρώμα τα απλωμένα φύλλα στο έδαφος!

Δε χρειάζεται να πούμε πως τις μέρες που ακολούθησαν ο Νικόλας αναζητούσε τις ελιές όπως έλεγε, αφού φυσικά το διασκέδασε πολύ!
Και έτσι η ελιά γίνεται ένα τρόφιμο που αγκαλιάσαμε και θα γευτούμε με πολλή χαρά και γλυκές αναμνήσεις. Είναι δεδομένο πλεον πως κάθε χρόνο στη συγκομιδή και διαλογή της ελιάς, θα συμμετέχουμε και εμείς!

 

 

Τί μάθαμε για τις ελιές:

  • Αυτό το δέντρο αγαπάει τη θάλασσα και τον μεσογειακό ήλιο.
  • Μεγαλώνει ακόμα και σε άγονα  και πετρώδη εδάφη και αντέχει σε συνθήκες ανομβρίας και δυνατών ανέμων.
  • Στον Μεσογειακό χώρο τα ελαιόδεντρα ανθοφορούν στα τέλη της Άνοιξης (από Απρίλιο-Μάιο) ενώ η συγκομιδή ξεκινά περίπου τον Νοέμβριο και τελειώνει τον Φεβρουάριο για τις πιο νότιες περιοχές.
  • Οι καρποί της ελιάς, το λάδι της, αλλά και τα κλαδιά της, έθρεψαν υγιεινά γενιές και γενιές , πρόσφεραν μακροζωία, έγιναν γιατρικό για διάφορες αρρώστιες, φώτισαν, καλλώπισαν, στεφάνωσαν και συνδέθηκαν με θρύλους, αλλά και με την πραγματική ιστορία και τον πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Δεν είναι σαφές πότε και πού αναπτύχθηκαν τα πρώτα «εξημερωμένα» ελαιόδεντρα.
  • Ο μύθος λέει ότι την ελιά την έφερε στον ελληνικό χώρο ο Ηρακλής, από τις παραποτάμιες περιοχές της Μαύρης θάλασσας.
  • Tο δέντρο της ελιάς είναι χρήσιμο για το φως, τη θερμότητα, τη διατροφή, τα φάρμακα και τα αρώματά του.
  • Συμβολίζει την ειρήνη, τη φρόνηση και τη σοφία.
  • Κατά τους ομηρικούς χρόνους, το λάδι χρησιμοποιείται κυρίως για την επάλειψη του σώματος και όχι για τροφή ή φωτισμό.
  • Στην συνέχεια των χρόνων βρίσκουμε το ελαιόλαδο να χρησιμοποιείται, σαν τροφή, φάρμακο, καλλυντικό, για φωτισμό και σαν συστατικό σε τελετουργικά διαφόρων θρησκειών και πολιτισμών.
  • Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 800 εκατομμύρια ελαιόδενδρα σε όλο τον κόσμο, και ότι η συντριπτική πλειοψηφία (95%) βρίσκεται στις χώρες της Μεσογείου.

Μια από τις επόμενες 364 δραστηριότητες θα είναι και μια στάση στο ελαιοτριβείο, για να θαυμάσουμε πώς μια ελιά μετατρέπεται σε λάδι!

Πηγή: Ελαιοτριβείο Σταράμος

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top