Now Reading
Για τη σκολίωσή μου

Για τη σκολίωσή μου

 

Η σκολίωση είναι μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που παρατηρείται και στα τρία επίπεδα κίνησης (οβελιαίο, εγκάρσιο και μετωπιαίο).
Η σκολίωση είναι μία παραμόρφωση που μπορεί να μην είναι ευδιάκριτη, και εμφανίζεται και σε υγιείς ανθρώπους.
Μπορεί να είναι λειτουργική ή οργανική. Μπορεί να μην έχει γνωστά αίτια ή να εμφανίζεται έπειτα από κάποια βλάβη.
Η σκολίωση μπορεί να γίνει αντιληπτή αν παρατηρηθεί η θέση των ώμων, της λεκάνης, η γενική εικόνα του σώματος, οι ωμοπλάτες, ή αν ζητηθεί η επίκυψη, και όλα αυτά σε γυμνό σώμα, ή με ένα πολύ πολύ έμπειρο μάτι.
Για να βελτιωθεί η σκολίωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα μέσα, όπως οι ασκήσεις με καθοδήγηση από έναν ειδικό, εφόσον έχει δωθεί έγκριση από τον ειδικό ιατρό.

Άσκηση σε άτομο με σκολίωση

Ένα άτομο με σκολίωση πιθανότατα να χρειαστεί έναν καθρέφτη ώστε να παρατηρεί και να “διορθώνει” την στάση του σε κάθε θέση και άσκηση.
Η σπονδυλική στήλη με σκολίωση χρειάζεται ενδυνάμωση και διάταση.
Είναι σημαντικό το άτομο που εκτελεί τις ασκήσεις να προσπαθεί να διατηρήσει στο σώμα του και τη σπονδυλική του στήλη την ουδέτερη θέση.
Κάθε άσκηση εκτελείται και από τις δύο πλευρές, και μπορεί έπειτα να επαναληφθεί από την πλευρά που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, ή να αυξηθεί η παραμονή στην πλευρά αυτή.

Η συχνότητα των ασκήσεων είναι σχετική.
Ένας άνθρωπος που κάνει καθιστική ζωή ή έχει πιο έντονα προβλήματα, χρειάζεται καθημερινή άσκηση, λίγων λεπτών αρχικά, και σταδιακά αυξάνει τη χρονική διάρκεια.
Ένα άτομο που κάνει χειρονακτική εργασία, έχει έντονη και δραστήρια καθημερινότητα, χωρίς να επιβαρύνει το σώμα του με επιπλέον βάρος, τότε μπορεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα άσκησης 2-3 φορές την εβδομάδα.
Το βέβαιο είναι πως όλοι χρειάζεται να διαλέγουν έστω 1-2 ασκήσεις που τους οφελούν (όχι εκείνες που τους βολεύουν, αλλά εκείνες που θα τους συμβουλέψουν οι ειδικοί) και να τις κάνουν καθημερινά.
Χρειάζεται να υπενθυμίζουμε συχνά στη σπονδυλική μας στήλη πού πρέπει να βρίσκεται, αλλιώς γρήγορα θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση.

Αντί να εκτελείτε τις ασκήσεις σας γρήγορα και χωρίς έλεγχο, δοκιμάστε να παραμένετε σε κάθε στάση για λίγες παραπάνω αναπνοές.

 

Ξεκινάμε με τη στάση του βουνού. Στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη και φέρουμε όλο το σώμα σε μια πιο φυσική όρθια θέση. Φέρουμε τον έναν ώμο στο ίδιο ύψος με τον άλλον, και τη λεκάνη σε μία ευθεία. Το κεφάλι σε μέση θέση, ούτε δεξιά ούτε αριστερά.
Δοκιμάζουμε την ίδια θέση ακουμπώντας σε έναν τοίχο. Το πηγούνι πλησιάζει προς τα πίσω, προς το στέρνο ελαφρώς. Η μέση φέρεται μέσω του ομφαλού προς τον τοίχο. Οι ώμοι κινούνται προς τα κάτω και πίσω. Οι φτέρνες βρίσκονται πιο μπροστά από τον τοίχο. Τα πλευρά βυθίζονται μέσα στον ομφαλό. Οι ωμοπλάτες γλιστρούν προς τα κάτω. Το στέρνο μένει “ανοιχτό”.

yogainternational.com

 

Σηκώνουμε αργά τα δύο χέρια προς τα επάνω, και καθώς τα ανεβάζουμε κρατάμε τη σπονδυλική στήλη όσο πιο σταθερή γίνεται, τους ώμους μακριά από τα αφτιά, το πηγούνι προς τα μέσα, τον αφαλό προς τα πίσω και πάνω.

www.workandmoney.com

 

Με τα πέλματα στο άνοιγμα των ώμων περίπου, κάνουμε μια πλάγια κάμψη φέροντας το ένα χέρι ψηλά και γέρνουμε στο αντίθετο πλάι. Επαναλαμβάνουμε στην άλλη πλευρά. Μένουμε για 5 αναπνοές.

yogainternational.com

 

Δοκιμάζουμε ήπιες στροφές δεξιά και αριστερά.

Δοκιμάζουμε τα push ups στον τοίχο με τις παλάμες απέναντι από τους ώμους ή πιο πάνω.

yogainternational.com

 

Δοκιμάστε τη στάση του δέντρου, ισορροπώντας στο ένα πόδι, ενεργοποιήστε τον κορμό και τη σπονδυλική σας στήλη ώστε να ψηλώσετε προς την κορυφή του κεφαλιού. Μην αφήσετε τη λεκάνη να καταρρεύσει. Εστιάστε το βλέμμα σε ένα σταθερό σημείο απέναντί σας.

 

Μεταφερόμαστε στην τετραποδική στάση και κάνουμε την κίνηση της γάτας-αγελάδας.

www.popsugar.com

 

Από τετραποδική κάνουμε πλάγια κάμψη κοιτώντας προς τα πίσω στο ένα πλάι.

yogainternational.com

 

Ανεβάζουμε αντίθετο χέρι-πόδι και κρατάμε τη σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση, τον ομφαλό προς τα μέσα, το πηγούνι προς το στέρνο.

Ερχόμαστε στη θέση σανίδα στο έδαφος για 5 αναπνοές.

 

Μεταφερόμαστε σε πλάγια σανίδα, και μένουμε σε κάθε πλάι για 5 αναπνοές. Στηριζόμαστε στο αντιβράχιο.

Κάνουμε εκτάσεις σπονδυλικής στήλης από πρηνή θέση.

 

See Also

 

Μένουμε για λίγο στη balasana.

shop.lululemon.com

 

Από τη balasana κάνουμε στροφή στον κορμό.

yogainternational.com

 

Δοκιμάζουμε τη στάση gomukhasana.

www.ekhartyoga.com

 

Δοκιμάζουμε την πλάγια κατάκλιση με bolster στην περιοχή του θώρακα.

yogainternational.com

 

Χαλαρώνουμε στη στάση βαθιάς χαλάρωσης savasana.
Παρατηρούμε την αναπνοή μας και δοκιμάζουμε την αργή διαφραγματική αναπνοή σε 5 χρόνους, με φούσκωμα της περιοχής της κοιλιάς και του ομφαλού στην εισπνοή και ξεφούσκωμα στην εκπνοή.

www.rawpixel.com

 

Πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Δείτε περισσότερα και εδώ: yogainternational.com

 

 

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
1
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top