Now Reading
Αφήνω πίσω τις τύψεις μου

Αφήνω πίσω τις τύψεις μου

Yoga για μαμάδες: αφήνουμε πίσω τις τύψεις μας

Γιατί οι μαμάδες νιώθουμε τύψεις;

Με κάποιο περίεργο τρόπο, κάθε μαμά είναι φορτωμένη με πολλές ευθύνες. Πριν ακόμη φέρει στον κόσμο το παιδί της, η μέλουσσα μαμά μπαίνει σε μια διαδικασία προσαρμογής του τί τρώει, πόσες ώρες κοιμάται, τι συνήθειες έχει, κ.ο.κ. Όταν φέρει στον κόσμο το παιδί της, οι ευθύνες τετραπλασιάζονται, ανάλογα τις προσδοκίες κάθε μαμάς. Κάθε μαμά περνά τη δική της καθημερινότητα με τις δυσκολίες της και τις χαρές της.
Οι μαμάδες έχουν την τάση να αφιερώνονται στη φροντίδα του μικρού παιδιού τους και ξεχνούν για λίγο τη δική τους ζωή. Ο νους τους προσανατολίζεται στις ανάγκες του μωρού. Η ενασχόληση με τις προσωπικές τους ανάγκες, τις γεμίζει τύψεις, λες να έχουν πάψει να τις δικαιούνται και είναι περιττές.

Διαβάστε επίσης : Mindfulness δραστηριότητες για παιδιά

Ξεκινάμε με μια πολύ απλή πράξη. Καταγράφουμε όλα όσα μας κάνουν να νιώθουμε τύψεις.

Το χαρτί και το μολύβι πάντα δίνουν λύσεις. Το να βλέπουμε όλα όσα μας προβληματίζουν γραμμένα σε ένα χαρτί, αλλάζουν την προσέγγισή μας απέναντι στα άγχη μας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα.

Καταγράψτε σε ένα χαρτί όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε τύψεις. Θα μπορούσε να είναι η επιθυμία σας να πάτε μια βόλτα μόνη, χωρίς κανέναν, ή με τις φίλες και τους φίλους σας. Ή να πάτε στο κομμωτήριο, για ψώνια, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να πάτε σινεμά. Αφού καταγράψετε όλα όσα σας προβληματίζουν με τύψεις και ενοχές, παρατηρήστε τα ένα-ένα και αναρωτηθείτε για ποιό λόγο δημιουργούνται οι τύψεις. Είναι η κοινωνία που μας ωθεί να τις αισθανθούμε, η οικογένεια, οι παραδόσεις μας, οι μαμάδες που γνωρίζουμε στο πάρκο, οι προσδοκίες των άλλων, ή είναι ακόμη και οι προσδοκίες που δημιουργούνται βλέποντας τις εικόνες στα social media των “τέλειων” μαμάδων που τα κάνουν όλα άψογα;

Όταν ανακαλύψετε την πηγή των ενοχών θα ανακαλύψετε οτι ίσως έχετε συμβιβάσει τις επιθυμίες σας, τις ανάγκες σας, τα θέλω σας. Και ίσως χρειάζεται να δημιουργήσετε λίγο χώρο ανάμεσα στις ευθύνες σας ώστε να φροντίσετε τον εαυτό σας. Ίσως οι λόγοι που σας ωθούν να παραμελήσετε τον εαυτό σας, τελικά δεν έχουν τόση σημασία, ίσως είναι απλά μια πεποίθηση, μια ιδέα, μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται χωρίς λογική.

 

www.instagram.com

 

Ένα μωρό επιθυμεί μια ευτυχισμένη μαμά. Κανένας δε θέλει μια μαμά με άγχος, με νεύρα και ένταση. Η ηρεμία είναι η καλύτερη εικόνα που έχετε να δώσετε στα παιδιά, ειδικά σε αυτές τις μέρες του συνεχούς άγχους και της γρήγορης καθημερινότητας. Σταδιακά μειώνουμε τις προσδοκίες, βλέπουμε τί πραγματικά κάνει καλό στην οικογένειά μας, αφήνουμε τον εαυτό να ακολουθήσει την καθημερινότητα με ο,τι αυτή συνεπάγεται χωρίς να προγραμματίζει με απαιτήσεις. Προετοιμαζόμαστε για το άμεσο μέλλον χωρίς να αναλύουμε ή να πιέζουμε. Όλα, με κάποιο μαγικό τρόπο, θα γίνουν, και όταν πια τα δούμε από μακριά θα αναρωτηθούμε αν οφελούσε όλο το άγχος και οι τύψεις που είχαμε. Ίσως για λίγο καιρό να χρειάζεται να απομακρυνθούμε από τα social media. Ίσως χρειαζόμαστε ένα ήρεμο πλάνο με όχι πολλές ευθύνες και φροντίδες. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλάνο σε ένα χαρτί για την  υπόλοιπη μέρα, με ένα πράγμα κάθε φορά, χωρίς να φορτώνουμε το χρόνο μας. Και ίσως έτσι ανακαλύψουμε οτι έχουμε περισσότερο χρόνο από οτι νομίζαμε. Και σίγουρα περισσότερη ενέργεια.

 

www.boredpanda.com

Είμαι μητέρα ενός μικρού αγοριού, 1,5 ετών, και δεν είχα βοήθεια μέχρι τώρα στην καθημερινότητα.

Ούτε γιαγιάδες και παππούδες, ούτε κάποιον να με βοηθά καθημερινά, γιατί όλοι είναι μακριά. Νόμιζα πως μπορώ να τα κάνω όλα μόνη μου, πως δε χρειάζομαι βοήθεια.
1,5 χρόνο μετά, κατάλαβα πως το να πιέζω και να προσδοκώ και να φορτώνω το πρόγραμμά μου δε μπορεί να οδηγήσει σε τίποτα καλό. Κάποιες φορές χρειάζεται να ζητάμε βοήθεια.

Φορτώνοντας τον εαυτό μου με όλες τις ευθύνες του μωρού, μαζί με τη δουλειά και τις φροντίδες του σπιτιού, άρχισα να παραμελώ τον εαυτό μου, και όταν το συνειδητοποίησα άρχισα να δυσανασχετώ τις στιγμές που αφιέρωνα στο παιδί μου, να εκνευρίζομαι για να προλάβω 100 πράγματα μαζί σε ένα πρωί, να μην ικανοποιούμαι με όσα ζω και μου συμβαίνουν, να παραπονιέμαι για όλα όσα χάνω. Και τότε παρατήρησα πως όταν εγώ είμαι εκνευρισμένη, ήταν και το μωρό εκνευρισμένο. Και όταν εγώ είμαι ήρεμη, είναι ήρεμος και εκείνος. Τότε μόνο συνειδητοποίησα πως ένα παιδί απορροφά όλα όσα βλέπει και τα εκφράζει, τα μαθαίνει, τα μιμείται, και για ακριβώς αυτόν το λόγο χρειάζεται να είμαι ήρεμη και σταθερή για να είναι γαλήνιος και εκείνος. Πως όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να μη βιάζομαι, και να προγραμματίζω σε ένα χαρτί με ένα μολύβι, ένα πράγμα τη φορά.

Ο νους των ανθρώπων με πολλές ευθύνες μπορεί να χαθεί μέσα στις σκέψεις, τις αναλύσεις και την προσπάθεια. Και τελικά να μην καταφέρει τίποτα από όσα επιθυμεί.
Ένα χαρτί και μολύβι, ρεαλιστικοί στόχοι, προγραμματισμός χωρίς υπερβολές, με ηρεμία, θετική σκέψη και όλα θα γίνουν. Και ένας καλός ύπνος το βράδυ. Γιατί τίποτα θετικό δε μπορεί να βγει από ένα ξενύχτι προσπαθώντας να κάνουμε όσα δεν έγιναν μέσα στη μέρα.
Αντί να προσπαθούμε μέσα σε 1 μέρα να κάνουμε 1οο πράγματα, ας τα προσπαθήσουμε σε 1 εβδομάδα. Μπορεί να καταλήξουμε πιο χαρούμενες.

See Also

Δοκιμάζουμε την παρακάτω άσανα της γιόγκα για να χαλαρώσουμε τις συνεχείς ευθύνες και προσδοκίες μας:

  1. Πριν ξεκινήσουμε την πρακτική, καταγράφουμε όλα όσα πιστεύουμε πως πρέπει να κάνουμε σήμερα και στο μέλλον, και όλες μας τις έγνοιες, τα άγχη και τις σκέψεις. Όλα. Δίνουμε 3-4 λέπτα να θυμηθούμε κιάλλα, για να μη διακόψουμε την πρακτική μας. Στο τέλος, βεβαιωνόμαστε οτι έχουμε καταγράψει όλα όσα θέλουμε να θυμόμαστε, και ξέρουμε πλεον πως είναι εκεί. Τίποτα δε θα ξεχαστεί. Όλα μεταφέρονται από το μυαλό μας στο χαρτί, και εμείς μπορούμε για λίγο να απαλλαγούμε από ένα φορτίο.
    Τα έχουμε ΟΛΑ καταγεγραμμένα στο χαρτί.
  2. Απλώνουμε το στρώμα μας, ή πηγαίνουμε επάνω στο κρεβάτι μας. Τοποθετούμε το σώμα στην τετραποδική θέση. Βάζουμε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα, ή μια διπλωμένη κουβέρτα.
  3. Καθόμαστε στη στάση balasana. Αφήνουμε μαλακά τη λεκάνη επάνω στα πέλματα, ακουμπάμε το μέτωπο στο πάτωμα, χαλαρώνουμε τις εκφράσεις του προσώπου και το σαγόνι.
  4. Αφήνουμε τις σκέψεις να περάσουν. Εξάλλου είναι όλες καταγεγραμμένες στο χαρτί μας. Για λίγα λεπτά επιλέγουμε να μη μας απασχολούν οι ευθύνες μας..
  5. Παρατηρούμε για λίγο την αναπνοή μας. Τον τρόπο που εισέρχεται η αναπνοή στο σώμα. Αν είναι ρηχή ή βαθιά, αργή ή γρήγορη. Χωρίς να κρίνουμε ή να αλλάξουμε την αναπνοή, απλά παρατηρούμε. Αν σκέψεις έρθουν και μας παρασύρουν, εμείς ευγενικά επαναφέρουμε τον νου στην αναπνοή.
  6. Δοκιμάζουμε την αργή διαφραγματική αναπνοή. Στέλνουμε τον αέρα να φουσκώσει την περιοχή της κοιλιάς στην εισπνοή, και να την ξεφουσκώσει στην εκπνοή. Με κάθε εισπνοή γεμίζουμε το σώμα μας με θετική ενέργεια, με κάθε εκπνοή απελευθερώνουμε άγχος, ένταση, και έγνοιες.
  7. Φέρουμε στο νου μας μια γλυκιά στιγμή της ημέρας, όπως το ξύπνημα του μωρού και η πρώτη αγκαλιά. Η ανάσα του και η μυρωδιά του. Το ήρεμο πρόσωπό του όταν κοιμάται. Το πρώτο του “μαμά”. Χαμογελάμε στον εαυτό μας χωρίς να κρίνουμε τίποτα απολύτως. Απολαμβάνουμε τα συναισθήματα που προκύπτουν για όσο διάστημα επιθυμούμε.
  8. Όταν είμαστε έτοιμες, και νιώθουμε γεμάτες με όλα τα θετικά συναισθήματα και τη δύναμη που χρειαζόμασταν, παίρνουμε 3 βαθιές αναπνοές και σταδιακά μεταφερόμαστε στην τετραποδική θέση, αλλάζοντας από τη στάση της αγελάδας στη στάση της γάτας.
  9. Έπειτα, καθόμαστε σε μια άνετη θέση με απαλά κλειστά μάτια. Χαμογελάμε.
    Η πρακτική έχει ολοκληρωθεί. Μπορούμε να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας.
tendencee.com.br

Κάθε φορά που χάνετε τη μαγεία που κρύβει η μητρότητα, ξαναδοκιμάστε αυτόν τον απλό τρόπο χαλάρωσης. Αποκτήστε επίγνωση όλων των υπέροχων στιγμών που κρύβονται μέσα στην καθημερινότητα.

Διαβάστε επίσης :  Μια πρακτική mindfulness για μαμάδες – ζούμε το παρόν και απολαμβάνουμε τη μητρότητα

Πηγή:

Yoga for Moms: Letting Go of Mom Guilt

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
3
In Love
3
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top