Now Reading
το συκώτι, το μεγάλο εργοστάσιο

το συκώτι, το μεγάλο εργοστάσιο

Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας.
Ζυγίζει περίπου 1.5 κιλό.

Ο οργανισμός μας χρειάζεται να τραφεί για να ζήσει.
Οι τροφές που καταναλώνουμε, όπως και το περιβάλλον γύρω μας, δεν αποτελούνται μόνο από ουσίες που μας οφελούν.
Περιέχουν και πολλές βλαβερές ουσίες οι οποίες, αν δεν απομακρυνθούν από το σώμα με τα κόπρανα, τότε περνούν στο αίμα μας.
Το συκώτι είναι το όργανο που μαζί με τα νεφρά αναλαμβάνει την απομάκρυνση αυτών των ουσιών και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Έτσι το συκώτι έχει τον ρόλο να απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες που λαμβάνουμε με τις τροφές και με την έκθεση στο εξωτερικό περιβάλλον.  Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να απομακρύνει αυτές τις ουσίες, τις μετατρέπει ώστε να μην είναι τόσο βλαβερές ή να μπορούν τα νεφρά να τις αποβάλλουν.
Η αποτοξίνωση από το αλκοόλ γίνεται στο συκώτι, και αν καταναλώνεται υπερβολικά ή καθημερινά, το συκώτι υπερλειτουργεί και βλάπτεται.

Μια ακόμη λειτουργία του συκωτιού είναι να αποθηκεύει γλυκόζη και να παράγει πρωτεΐνη από τις ουσίες των τροφών.

Οι τροφές που βλάπτουν το συκώτι είναι το αλκοόλ, τα fast food και όποια άλλη τροφή έχετε υποψία οτι δεν είναι και τόσο καλή για τον οργανισμό σας. Οι τροφές που βοηθούν το συκώτι είναι το σκόρδο, το γκρέιπ φρουτ, το λεμόνι, το λάιμ, τα μήλα, το πράσινο τσάι κ.α.

Το συκώτι που έχει βλαφτεί συνήθως παρουσιάζει συμπτώματα διάρροιας ή δυσκοιλιότητας, αλλαγές στο χρώμα των ούρων, οίδημα στους αστραγάλους και τα πέλματα, αίσθημα κόπωσης, ναυτία, φαγούρα, πνευματικές μεταπτώσεις κ.α.

Λέγεται οτι το συκώτι σχετίζεται και με το αίσθημα του θυμού. Αν αισθάνεστε θυμωμένοι, απογοητευμένοι τότε ίσως θα πρέπει να αναρωτηθείτε τί τροφές τρώτε που μπορεί να γίνονται τοξικές για τον οργανισμό και δεν επιτρέπουν στο συκώτι να λειτουργήσει σωστά ώστε να τις αποβάλλει. Μήπως τρώτε junk food, ή καταναλώνετε πολύ αλκοόλ και ζάχαρη και το συκώτι σας έχει κουραστεί;

Λίγα τιπς για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας:

See Also

  • πίνετε νερό,
  • τρώτε σωστά,
  • κάνετε το είδος της άσκησης που απολαμβάνετε,
  • χαμογελάτε συχνά,
  • αλλάξτε τη στάση του σώματός σας,
  • δοκιμάστε να διατείνετε όλη την πρόσθια πλευρά του σώματός σας με τη στάση γέφυρα,
  • δοκιμάστε να διατείνετε τους προσαγωγούς σας με τη στάση πεταλούδα.

Ορθώστε το ανάστημά σας, σπρώξτε τους ώμους σας πίσω και κάτω, και δώστε το μήνυμα στον εγκέφαλό σας οτι δεν είστε ούτε θυμωμένοι, ούτε θλιμένοι και απογοητευμένοι, αλλά χαρούμενοι και ανοιχτοί στις προκλήσεις και την επικοινωνία.  Ο εγκέφαλος ξεγελιέται από τα σήματα που του δίνει το σώμα μας, ακόμη και αν τα προσπιούμαστε.

 

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top