Now Reading
η δύναμη του χρώματος

η δύναμη του χρώματος

Κάθε χρώμα, είναι μια μορφή ενέργειας.

Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει μέσω της αίσθησης της όρασης το ορατό φάσμα, στο οποίο αποκαλύπτονται συγκεκριμένα χρώματα, μίξεις τους και μεταβολές των αποχρώσεών τους: το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το λουλακί και το βιολετί.

Αυτά τα χρώματα καθώς και το φως του ήλιου χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς από το 2000 π.Χ. τόσο στην αρχαία Ελλάδα, όσο και στην Αίγυπτο, την Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με την αρχαία αιγυπτιακή μυθολογία, η τέχνη της χρωματοθεραπείας ανακαλύφθηκε από τον θεό Θωθ, ο οποίος ταυτίστηκε με τον Ερμή της ελληνικής μυθολογίας.

Από το 2000π.Χ., μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με την επίδραση των χρωμάτων στο σώμα και την ψυχολογία του ανθρώπου. Τις περισσότερες φορές οι θεωρίες αυτές αφορούν το κόκκινο και το μπλε χρώμα.

Το μπλε χρώμα έχει παρατηρηθεί οτι βοηθά στη θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εθισμών, των διατροφικών διαταραχών και της κατάθλιψης. Το μπλε φως έχει αποδειχθεί οτι θεραπεύει τον ίκτερο των νεογνών, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ανακουφίζει από τον πόνο, λειτουργεί σαν αντιφλεγμονώδες και καταπραϋντικό, και είναι χρήσιμο στα εγκαύματα και τις πνευμονικές παθήσεις. Στον αθλητισμό βοηθά σε καταστάσεις που απαιτούν σταθερή ενεργειακή απόδοση.
Πιο γενικά, τα ψυχρά χρώματα βοηθούν τα άτομα με άγχος και ένταση να ηρεμήσουν. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση, απελευθερώνουν την ένταση, ανακουφίζουν από τους μυϊκούς σπασμούς, μειώνουν το ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων και βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Με λίγα λόγια, ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Το κόκκινο φως έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη θεραπεία του καρκίνου, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην επούλωση των πληγών. Στον αθλητισμό, βοηθά τους αθλητές που χρειάζονται σύντομες και γρήγορες εκρήξεις ενέργειας.
Πιο γενικά, τα θερμά χρώματα αυξάνουν την κίνηση της αναπνοής, το ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων, την ενεργοποίηση του φλοιού και τη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Τα θερμά χρώματα διεγείρουν, ενώ τα ψυχρά ηρεμούν.

Σημαντική παρατήρηση των επιστημόνων είναι οτι τα χρώματα μπορούν να λειτουργήσουν σαν ηρεμιστικό, μειώνοντας την επιθετική συμπεριφορά και τη βία (Alexander Schauss 1970). Το ροζ φως και χρώμα λέγεται οτι επιδρά σαν πραγματικό ηρεμιστικό μετά από λίγα λεπτά έκθεσης σε αυτό. Καταστέλλει την εχθρική, επιθετική και ανήσυχη συμπεριφορά. Μάλιστα η απόχρωση drunk-tank pink χρησιμοποιείται ήδη για τη μείωση της βίαιης και επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ των κρατουμένων στις φυλακές. Υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με έντονη την παρουσία του ροζ χρώματος δε μπορούν ποτέ να γίνουν επιθετικοί, παρά την επιθυμία τους, γιατί το χρώμα εξασθενεί την ενέργειά τους.

Αντίθετα, το κίτρινο χρώμα πρέπει να αποφεύγεται σε περιβάλλοντα όπως οι φυλακές, επειδή είναι πολύ διεγερτικό. Μάλιστα έχει προταθεί η πιθανή συσχέτιση του βίαιου εγκλήματος με τα κίτρινα φανάρια στους δρόμους της πόλης (αν και είναι κάπως ακραία σαν υπόθεση).

See Also

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Ghadiali (1927), Αμερικανός συνταγματάρχης του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες περιοχές του σώματος ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα χρώματα. Αυτές οι περιοχές είναι παρόμοιες με αυτές που οι αρχαίοι ονόμαζαν τσάκρα. Ο Ghadiali ανακάλυψε οτι αν γίνει έκθεση σε συγκεκριμένη χρωματική δόνηση (ανάλογα το πρόβλημα) μπορεί να δημιουργηθούν τα απαραίτητα βιοχημικά στοιχεία στο σώμα ώστε να θεραπευθεί.

Ίσως λοιπόν, χρειάζεται να σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω τις επιλογές των χρωμάτων που επιλέγουμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας. Μπορεί ένα θερμό χρώμα να δείχνει υπέροχο στους τοίχους του υπνοδωματίου μας,
μήπως όμως το ψυχρό θα μας βοηθούσε περισσότερο να χαλαρώσουμε; Είναι μια άποψη..

Διαβάστε όλο το άρθρο : A Critical Analysis of Chromotherapy and Its Scientific Evolution

An electric charge is produced due to the influence of the vibrations of cosmic and colourful rays upon the brain cells. This electric charge takes the form of a current emitted where various cells collide with another. This collision results in formation of incalculable colourful vibrations, which can be termed as thought.

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
2
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top