Now Reading
Πώς εκπαιδεύουμε τη μνήμη για να θυμόμαστε ή να ξεχάσουμε

Πώς εκπαιδεύουμε τη μνήμη για να θυμόμαστε ή να ξεχάσουμε

Ασκήσεις για να εκπαιδεύσουμε τη μνήμη ώστε να θυμόμαστε ή να ξεχάσουμε

-Για να μπορέσει κάποιος να εκπαιδεύσει τη μνήμη του, χρειάζεται να κάνει καθημερινή πρακτική και σημείωση κάθε παρατήρησης.

Άσκηση μνήμης Νο1: μπείτε σε ένα χώρο/δωμάτιο, και παρατηρήστε τον καλά σημειώνοντας στον νου σας κάθε αντικείμενο που βλέπετε. Έπειτα κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε το χώρο αυτό σα να τον κοιτάτε ακόμη με ανοιχτά μάτια. Βγείτε από το χώρο και προσπαθήστε να ανακαλέσε την εικόνα που είδατε, κάθε αντικείμενο με τη σειρά. Έπειτα ξαναμπείτε στο δωμάτιο και επιβεβαιώστε όσα θυμηθήκατε. Με την άσκηση αυτή μπορείτε να αποκτήσετε καλή οπτική μνήμη, και παρατηρητικότητα.

Άσκηση μνήμης Νο2: κοιτάξτε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που συναντάτε, και ολόκληρη τη φιγούρα τους (έναν κάθε φορά). Σημειώστε κάθε χαρακτηριστικό τους, κάθε τί περίεργο πάνω τους, τί φοράνε, πώς είναι τα μάτια τους, αν έχουν μουστάκι ή όχι. Ακόμη και τη συμπεριφορά τους, το βλέμμα τους, τί εντύπωση σας δίνουν για τον χαρακτήρα τους. Θα παρατηρήσετε οτι πολλοί άνθρωποι δε μπορούν να περιγράψουν τα πρόσωπα των δικών τους ανθρώπων, ακόμη και των γονιών τους. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ανάπτυξης της δύναμης της μνήμης.

Άσκηση μνήμης Νο3 : εκπαιδεύουμε καθημερινά τον νου, μαθαίνοντας νέα πράγματα, αλλά και το σώμα μας. Λύνουμε σταυρόλεξα, γρίφους, sudoku, παζλ, διαβάζουμε επιστημονικά άρθρα, μαθαίνουμε ξένες γλώσσες. Κάνουμε  κ α θ η μ ε ρ ι ν ά  ασκήσεις που δεν εξουθενώνουν τον οργανισμό, όπως ται τσι, γιόγκα, πιλάτες, κολύμπι, περπάτημα, τρέξιμο, κηπουρική, χορό. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή νέων κυτάρρων του εγκεφάλου και να βελτιώσει την ικανότητα της μάθηση και της μνήμης.

Άσκηση μνήμης Νο4 : μειώνουμε τους αντιπερισπασμούς στο περιβάλλον μας. Αυτό περιλαμβάνει τα κινητά τηλέφωνα, τα κοινωνικά δίκτυα, την τηλεόραση κτλ.

Άσκηση μνήμης Νο5 : αποφεύγουμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multitasking). Ενώ πολλοί άνθρωποι θεωρούν οτι μπορούν να κάνουν καλά δύο ή περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα, έρευνες έχουν δείξει οτι αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο είναι να αλλάζει ταχύτατα μεταξύ των ενεργειών που συμβαίνουν, και όχι να τις κάνει ταυτόχρονα. Άλλες έρευνες έδειξαν οτι το χρόνιο multitasking εμποδίζει και τη μακρόχρονη και τη βραχύχρονη μνήμη. Κάθε φορά που κάνετε κάτι εστιάστε όλη την προσοχή σας σε αυτό που κάνετε. Παρατηρείστε και αποκτήστε επίγνωση όλων όσων συμβαίνουν την κάθε στιγμή.

Άσκηση μνήμης Νο6: προσπαθούμε να ανακαλούμε πληροφορίες παρά να τις αναζητήσουμε από γραπτές σημειώσεις, βιβλία ή στο google. Αυτό θα βοηθήσει την μακρόχρονη μνήμη. Λύνουμε κουιζ και τεστ που απαιτούν να θυμηθούμε πληροφορίες, όπως τα σταυρόλεξα. Ακόμη καλύτερα να μάθουμε μία νέα γλώσσα.

Άσκηση μνήμης Νο7: Προτιμάμε να παρακολουθούμε μαθήματα/σεμινάρια/εκπαιδεύσεις, που δεν είναι μαζεμένα σε μία περίοδο, αλλά γίνονται διάσπαρτα μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να ενισχυθεί η μακρόχρονη μνήμη. Κάνουμε συχνά επανάληψη όσων μάθαμε μέσα σε αυτό το διάστημα.

Άσκηση μνήμης Νο8: Μάθαίνουμε πολλές νέες μεθόδους που αφορούν ένα χόμπυ ή την εργασία μας. Το να ανακατεύουμε τις πρακτικές διαφορετικών αλληλένδετων δεξιοτήτων και μεθόδων μπορεί να ενισχύσει τις επιδόσεις μας στις δεξιότητες αυτές, μακροπρόθεσμα.

Άσκηση μνήμης Νο9: Συνδυάζουμε την ομιλία με εικόνες. Τα οπτικά και ακουστικά κέντρα επεξεργασίας του εγκεφάλου βρίσκονται σε ξεχωριστές περιοχές και ενεργοποιούνται ξεχωριστά όταν βλέπουμε εικόνες και ακούμε λέξεις. Ενώ το multitasking είναι επιζήμιο για τη μάθηση, έρευνες έχουν δείξει ότι η επεξεργασία εικόνων και ομιλούμενων λέξεων ταυτόχρονα έχει θετικές επιπτώσεις στο πόσο καλά θα τις θυμόμαστε. Το οπτικό και ακουστικό περιεχόμενο όμως, θα πρέπει να συσχετίζεται.

See Also

Άσκηση μνήμης Νο10 : Χρησιμοποιούμε ιστορίες. Το πόσο καλά θυμόμαστε μια αφηρημένη έννοια μπορεί να αλλάξει αν την εμπλουτίσουμε με παραδείγματα ή ιστορίες. Χρησιμοποιώντας ιστορίες και μνημονικά μπορούμε να κάνουμε μια μνήμη ισχυρή. Τα μνημονικά και οι ιστορίες δημιουργούν συσχετισμούς μεταξύ του περιεχομένου και των πληροφοριών που θέλουμε να θυμόμαστε. Έτσι κάθε φορά που ανακαλούμε μια ιστορία (ιδιαίτερα αν είναι και προσωπική), μπορούμε να θυμηθούμε τις έννοιες που έχουμε συσχετίσει και να ενισχύσουμε την πληροφορία που θέλουμε να θυμόμαστε.

Άσκηση μνήμης Νο11: Κάνουμε γιόγκα νίντρα και τεχνικές διαλογισμού. Είναι πολύτιμες μέθοδοι αντιμετώπισης και απελευθέρωσης από παλιές αναμνήσεις, αντιλήψεις και εντυπώσεις, που δημιουργούν στο σώμα μας νοητικά εμπόδια και επηρεάζουν τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και δρούμε.
Συγκεκριμένα, οι περισσότερες από τις σωματικές τεχνικές της γιόγκα, βοηθούν να έρθουν οι πιο βαθιές και κρυφές μας αναμνήσεις με τα συναισθήματά τους στην επιφάνεια του μυαλού. Οι πρακτικές διαλογισμού δημιουργούν μια οθόνη παρουσίασης, έναν προτζέκτορα στον νου, ώστε να γίνουν οι αναμνήσεις αυτές αντιληπτές. Λέγεται οτι στο διαλογισμό, όταν γίνουν αντιληπτές οι αναμνήσεις, χωρίς καμία χροιά συναισθήματος, βιώνοντάς τες από την πλευρά του παρατηρητή, χάνουν το αντίκτυπο που έχουν πάνω μας. Αρκεί να τις παρατηρήσουμε με ουδέτερο συναίσθημα για να εξανεμιστούν και να χάσουν την ισχύ τους.
Σύμφωνα με έρευνες που ενισχύουν αυτήν την άποψη (John McCrone writing in New Scientist, 3 May 2003), οι αναμνήσεις μπορούν να αλλάξουν καθώς κάθε φορά που τις ανακαλούμε γίνονται ρευστές, διαμορφώνονται ξανά, όπως την πρώτη στιγμή που συνέβησαν. Μπορούν ακόμη και να διαγραφούν. Αρκεί απλά να ξαναπούμε την ιστορία της ανάμνησης και αυτή να ξαναγραφτεί.

“A memory is anything but static. Resurrecting a memory trace appears to render it completely fluid, as pliable and unstable as the moment it was first formed, and in need of fixing once again into the brain’s circuitry. Any meddling with this fixing process could alter the trace – or even erase it completely. Simply retelling a tale may be enough to change that memory for good. Long-term memory is effectively a myth.”
John McCrone writing in New Scientist, 3 May 2003

Διαβάστε περισσότερα: www.yogamag.net  ,  www.yogamag.net ,  www.yogamag.net , qbi.uq.edu.au , qbi.uq.edu.au , qbi.uq.edu.au , qbi.uq.edu.au , qbi.uq.edu.au  , qbi.uq.edu.au ,  repository.kallipos.gr ,  repository.kallipos.gr

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top