Now Reading
η μνήμη

η μνήμη

«Η μνήμη αποτελεί το θεμελιοδέστερο συστατικό της ανθρώπινης βιολογικής και υποκειμενικής πραγματικότητας. Δια της μνήμης νοείται η όποια μορφή συνδιαλλαγής με το περιβάλλον.»

Δρ. Βούλα Σακκά
Επιμελήτρια ΕΣΥ, Ιατρείο Μνήμης και Άνοιας» Νευρολογική Κλινική Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. www.encephalos.gr
_

Τί είναι η μνήμη

Η μνήμη είναι λειτουργία του υποσυνειδήτου.
Το υποσυνείδητο είναι μια κρυφή κάμερα του μυαλού που συνεχώς καταγράφει και αποθηκεύει κάθε εντύπωση.
Έτσι στο υποσυνείδητο είναι βαθιά εντυπωμένη κάθε συνήθεια, ανάμνηση ή γεγονός που μας έχει συμβεί.
Οτιδήποτε μπορεί να έχει πάρει το μάτι μας, οτιδήποτε έχει εξελιχθεί μπροστά μας, έχει καταγραφεί στο υποσυνείδητο, ακόμη και πράγματα που ούτε καν θυμόμαστε οτι είδαμε.
Η ανάκληση μιας ανάμνησης εμφανίζεται από το υποσυνείδητο στον νου, σαν ένα κύμα νοητικών εικόνων.

Η μνήμη είναι η επανενεργοποίηση μιας συγκεκριμένης ομάδας νευρώνων και των συνάψεών τους στον εγκέφαλο, που δημιουργήθηκαν όταν βιώσαμε ένα περιστατικό ή δοκιμάσαμε μια νέα δραστηριότητα. Αυτοί οι νευρώνες και οι συνάψεις μπορεί να γίνουν πιο ισχυρές ή πιο αδύναμες ανάλογα με το πόσο συχνά επανενεργοποιούνται, δηλαδή από το πόσο συχνά θα ξαναθυμηθούμε την ανάμνηση ή θα επαναλάβουμε τη δραστηριότητα που μάθαμε. Όσες αναμνήσεις ενεργοποιούνται περισσότερο γίνονται πιο δυνατές, και όσες λιγότερο μπορεί τελικά να χαθούν.
(εδώ κολλάει το “Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως”)

Το να θυμάται κανείς είναι μεγάλο προτέρημα. Mπορεί να οδηγηθεί στην επιτυχία.

Τα είδη της μνήμης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μνήμης. Αρχικά όταν συμβαίνει ένα γεγονός, περνά στη βραχύχρονη μνήμη, με σκοπό να αξιολογηθεί αν η ανάμνησή του είναι χρήσιμη ή όχι. Αν δεν είναι χρήσιμη, διατηρείται για λίγο και έπειτα την ξεχνάμε. Αν όμως κρίνεται χρήσιμη, τότε περνά στη μακρόχρονη μνήμη.

See Also

Στα είδη της μνήμης ανήκουν και οι μνήμες που επιθυμεί κάποιος να θυμάται, και οι μνήμες που επιθυμεί να ξεχάσει.
Τις μνήμες από όσα διδαχθήκαμε, από γνώσεις και εκπαίδευση ή από ευχάριστες αναμνήσεις, επιθυμούμε να τις διατηρήσουμε, να τις ενισχύσουμε και να τις κάνουμε προσόν μας.
Μαζί με όλες τις αναμνήσεις, βαθιά στο υποσυνείδητό μας, διατηρούμε και μνήμες από παλαιότερες γενιές ή εμπειρίες και ένστικτα που μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ μας ή εναντίον μας, διότι οι αναμνήσεις αυτές κουβαλούν ένα υποσυνείδητο συναισθηματικό φορτίο. Όσο πιο ευχάριστη η ανάμνηση τόσο πιο πολύ δενόμαστε μαζί της.
Από την άλλη υπάρχουν και οι αναμνήσεις που στοιχειώνουν έναν άνθρωπο, τον κρατούν δεμένο με το παρελθόν, και ενισχύουν τις φοβίες και τα άγχη του. Από αυτές τις μνήμες θέλουμε να απαλλαγούμε. Συνήθως τις καταπιέζουμε, τις καταχωνιάζουμε και σχεδόν δε μπορούμε να τις ανακαλέσουμε, αλλά υπάρχουν κρυμμένες κάπου μέσα μας. Αποθηκεύονται διαφορετικά από τις υπόλοιπες αναμνήσεις, πιθανότατα γιατί εμπεριέχουν έκκριση αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, και για να τις ανακαλέσουμε χρησιμοποιούμε το τμήμα του εγκεφάλου μας που λέγεται αμυγδαλή.

Διαβάστε περισσότερα:  www.yogamag.net ,  www.yogamag.net , www.yogamag.net , qbi.uq.edu.au , qbi.uq.edu.au , qbi.uq.edu.au , qbi.uq.edu.au , qbi.uq.edu.au , qbi.uq.edu.au , repository.kallipos.gr ,  repository.kallipos.gr

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
2
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top