Now Reading
Πώς έγινα υπέρβαρος; (μέρος πρώτο)

Πώς έγινα υπέρβαρος; (μέρος πρώτο)

Ο νους επικοινωνεί άψογα με το σώμα.
Η ταύτισή τους είναι εκπληκτική, λειτουργούν σαν καθρέφτης.
Κάθε ανάγκη, προσδοκία, ασυνείδητη αντίδραση, καταπιεσμένο συναίσθημα και φόβο, ο νους το μεταφέρει στο σώμα, και το σώμα με τη σειρά του το εκδηλώνει με υγεία ή ασθένεια.

Η ασθένεια είναι συνήθως η προειδοποίηση του οργανισμού για να σταματήσουμε κάτι που κάνουμε.


Ο τρόπος ζωής μας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας πίσω από κάθε ψυχική και σωματική ασθένεια. Στην περίπτωση της παχυσαρκίας δε, είναι ο καθοριστικότερος.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.
Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί με εκπληκτικό τρόπο!
Έχει την ικανότητα να καταναλώνει τροφή και να την μετατρέπει σε ενέργεια για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του, ενώ κάποιες άχρηστες ουσίες τις αποβάλλει ώστε να διατηρείται στη ζωή.
Για να γίνει κάποιος υπέρβαρος σημαίνει οτι η σωματική του δραστηριότητα είναι μειωμένη και οι τροφές που καταναλώνει είναι παραπάνω από ο,τι χρειάζεται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Αυτές τις παραπάνω τροφές, τις αποθηκεύει σε μορφή λιπώδους ιστού.

Χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 2000 θερμίδες την ημέρα για τις βασικές μας λειτουργίες.


Πώς όμως έφτασε ένας άνθρωπος ως το κατόφλι της παχυσαρκίας;
Συνήθως προηγήθηκε μια αλλαγή στον τρόπο ζωής του. Μπορεί να έπρεπε να μειώσει τη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να ξεκίνησε μια πιο καθιστική ζωή ή εργασία, μπορεί να συνέβαλε η κατανάλωση κακής ποιότητας φαγητού, όπως σάκχαρα, λίπη, τηγανητά κτλ., μπορεί να ήταν μια ανικανότητα για να κινηθεί, όπως ένα ατύχημα, μπορεί μια εγκυμοσύνη, μπορεί κάτι άλλο..
Το σίγουρο είναι πως η παχυσαρκία οδηγεί στην αδράνεια και η αδράνεια σε περισσότερη παχυσαρκία.
Το δυσκολότερο κομμάτι με την παχυσαρκία είναι το σπλαχνικό λίπος, εκείνο δηλαδή που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και τον ενδομυϊκό χώρο, κάνοντας τη λειτουργία οργάνων ζωτικής σημασίας όπως η καρδιά, πιο δύσκολη, και το έργο των μυών να κινήσουν το σώμα, δυσβάσταχτο.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ένα σώμα υπέρβαρο είναι το κατάλληλο έδαφος για ψυχολογικές ανισορροπίες, αλλά και ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιακές παθήσεις κ.α.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, ένας υπέρβαρος άνθρωπος, είναι έτοιμος να δοκιμάσει όποια θαυματουργή δίαιτα παρουσιαστεί μπροστά του στο διαδίκτυο, ή όποια αισθητική θεραπεία δεί στην τηλεόραση. Μια παρόμοια λύση, όπως για παράδειγμα η ισορροπημένη διατροφή σχεδιασμένη από έναν ειδικό, μπορεί να λειτουργήσει, αλλά συνήθως η ψυχική στάση του υπέρβαρου ατόμου σαμποτάρει τέτοιες παρεμβάσεις. Επίσης, οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση μπορεί μεν να βοηθήσει, και έχει αποτέλεσμα, μόνο όσο ο θεραπευτής και η θεραπεία είναι εκεί και παρεμβαίνουν. Όταν η παρέμβαση αυτή τελειώσει το πρόβλημα συνήθως επανέρχεται. Γι’αυτό το λόγο όταν κάποιος χάνει βάρος, μπορεί πολύ εύκολα να το αποκτήσει ξανα.

Ο θεραπευτής του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, και το φάρμακο για τη θεραπεία βρίσκεται ήδη μέσα μας.

Ακολουθεί άρθρο σχετικά με τις πρακτικές της γιόγκα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Γιόγκα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (μέρος δεύτερο)”

See Also

Διαβάστε περισσότερα : Treating Obesity Through Yoga , The Middle Years

 

 

What's Your Reaction?
Excited
3
Happy
3
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top