Now Reading
Breath of joy – η αναπνοή της χαράς

Breath of joy – η αναπνοή της χαράς

 

Breath of joy - η αναπνοή της χαράς

Η αναπνοή της χαράς εισήχθη στην παράδοση Kripalu όταν η yogini Lila Ostermann τη δίδαξε σε εκατοντάδες δασκάλους τη δεκαετία του 1970. Σαν πρακτική ξυπνά ολόκληρο το σώμα. Αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, ενεργοποιώντας προσωρινά το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, εκείνο δηλαδή που ενεργοποιεί και ζωντανεύει τον οργανισμό, δημιουργώντας ροή στην ενέργεια. Είναι μια αναπνοή που χωρίζεται σε τρία μέρη και χρησιμοποιείται σαν άσκηση για ζέσταμα.

Οι δυνατές εισπνοές και οι συγχρονισμένες κινήσεις των χεριών, προκαλούν ολόκληρο το σύστημα να αναζωογονηθεί. Η έντονη εκπνοή απελευθερώνει την ένταση και τις τοξίνες από το σώμα μας. Αφού ολοκληρωθεί η πρακτική της αναπνοής της χαράς, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται με τη σειρά του για να ηρεμήσει και να συγκεντρώσει τον νου. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα μετά την πρακτική λέγεται sattva. Στην κατάσταση αυτή ο νους γαληνεύει.

Σαν πρακτική όμως δεν είναι κατάλληλη για όλους, και συγκεκριμένα για εκείνους που έχουν υψηλή πίεση, ή πάσχουν από τραύμα στο κεφάλι ή τα μάτια, όπως οι ημικρανίες και το γλαύκωμα.

Για να την πραγματοποιήσετε, ανοίγετε τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων, με τα γόνατα ελαφρά σε κάμψη. Πάρτε το 1/3 της εισπνοής σας σηκώνοντας τα χέρια ψηλά μπροστά σας, παράλληλα μεταξύ τους, στο ύψος των ώμων, με τις παλάμες να κοιτούν προς τα επάνω. Εισπνεύστε έπειτα τα 2/3 της εισπνοής σας ανοίγοντας τα χέρια στο πλάι, σαν φτερά, στο ύψος των ώμων. Τέλος, εισπνεύστε όλο τον υπόλοιπο αέρα σηκώνοντας το σώμα στις μύτες των ποδιών και ανεβάστε τα χέρια παράλληλα και πάνω από το κεφάλι με τις παλάμες να κοιτούν η μία την άλλη.

Εκπνεύστε από το στόμα όλο τον αέρα βγάζοντας τον ήχο “χα”, λυγίζοντας τα γόνατα σα να βυθίζεστε σε ένα κάθισμα, και έπειτα τεντώνοντάς τα, ωθώντας τον κορμό σε βαθιά πρόσθια κάμψη, κατεβάζοντας τα χέρια ανάμεσα στα πόδια προς τα πίσω.
Εκτελέστε την αναπνοή μέχρι εννέα φορές.
Μόλις ολοκληρώσετε, κλείστε τα μάτια και παρατηρήστε την επίδρασή της.
Παρατηρήστε τους παλμούς της καρδιάς σας, την αίσθηση του προσώπου σας και των χεριών σας.

See Also


Μια παραλλαγή είναι να προσθέσετε ένα μάντρα (bija (seed) mantra) σε κάθε κίνηση των χεριών σας. Καθώς ανεβάζετε τα χέρια μπροστά, σιωπηλά εισπνεύστε τον ήχο va, καθώς τα χέρια κινούνται στο πλάι απαγγείλετε τη συλλαβή ra, όταν τα χέρια κινηθούν πάνω από το κεφάλι, απαγγείλετε ya. Στην εκπνοή σας βγάλτε δυνατά τον ήχο ha.

Η αναπνοή της χαράς μπορεί να γίνει και από καθιστή θέση. Μπορεί επίσης να γίνει σε γρήγορο ρυθμό, ή αργό.
Η αναπνοή της χαράς ενεργοποιεί τα χέρια τους ώμους και το κέντρο του σώματος (κοιλιακοί). Και θα σας κάνει σίγουρα να χαμογελάσετε.

Πηγές:

  1. yogainternational.com
  2. www.ekhartyoga.com
  3. yogauonline.com
  4. www.tummee.com
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top