Now Reading
Υγεία και γιόγκα

Υγεία και γιόγκα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής, η γιόγκα αποτελεί θεραπευτική μέθοδο, η οποία είναι επιτυχημένη λόγω της ισορροπίας που δημιουργεί στο νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν άμεσα όλα τα άλλα συστήματα και όργανα του σώματος, και μαζί με αυτά και τον νου.
Σώμα και νους είναι δύο έννοιες που συνδέονται άμεσα. Κάθε νοητική φόρτιση, είναι ένας σωματικός “κόμπος”, και το αντίστροφο. Όταν το σώμα αποκτήσει μια δυσκαμψία, έναν “κόμπο”, τότε η ζωτική ενέργεια (prana) μπλοκάρει στο σημείο αυτό και εκεί αρχίζουν να συσσωρεύονται άχρηστες ουσίες ή τοξίνες. Οι στάσεις του σώματος στη γιόγκα (asana), οι τεχνικές αναπνοών (pranayama) και οι καθαρισμοί (shatkarmas) απομακρύνουν τη δυσφορία που συσσωρεύεται στο σώμα, και επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία της ενέργειας.
Η συχνή πρακτική των στάσεων της γιόγκα ξεμπλοκάρει κάθε εμπόδιο, απομακρύνει όλες τις εντάσεις και οδηγεί στην ικανότητα να στεκόμαστε άνετα σε μια θέση για αρκετό χρονικό διάστημα, αφου δυναμώνει όλο το μυϊκό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό αποκτάμε καλύτερο έλεγχο του σώματος, που συνεπάγεται καλύτερο έλεγχο του νου και της ενέργειας, και έτσι οδηγούμαστε πιο κοντά στο διαλογισμό. Στο διαλογισμό θα χρειαστεί ο ασκούμενος να παραμείνει σε μία σταθερή θέση για αρκετή ώρα, πράγμα που απαιτεί πολλή θέληση αλλά και δύναμη στο σώμα, το οποίο προετοιμάζεται μέσω των asana. Και είναι αποδεδειγμένο πλέον πως ο διαλογισμός αλλάζει τον εγκέφαλό μας ώστε να λειτουργεί υπέρ της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.[/vc_column_text]

Πηγές:

“Άσανα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα”
του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι –
Bihar School of Yoga, Munger, Bihar, India

yogamag.net

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
2
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top