Now Reading
Αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος, ζήσε το τώρα

Αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος, ζήσε το τώρα

Πολύ συχνά ο νους δέχεται έναν καταιγισμό σκέψεων, όπου βιώματα του παρελθόντος αναμιγνύονται με προβλέψεις του μέλλοντος, εικασίες, προσδοκίες και υποθετικά σενάρια. Άπειρες σκέψεις μάς αποσπούν, μάς απομακρύνουν από το παρόν, από την πραγματικότητα. Η απόσπαση είναι τόσο μεγάλη που ελάχιστα αντιλαμβανόμαστε από όσα ζούμε στο τώρα.
Τη στιγμή αυτή ακριβώς, υπάρχουν άπειρα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, άνθρωποι περνούν δίπλα μας, μιλούν, ο ήλιος λάμπει, ζέστη καλύπτει το σώμα μας, ακούμε ήχους, τα πουλιά, τα παιδιά που παίζουν, τόσες αισθήσεις γύρω μάς περιτριγυρίζουν και μάς γεμίζουν ενω εμείς μοιάζει να έχουμε πατήσει ένα πλήκτρο σίγασης. Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, ελάχιστα αντιλαμβανόμαστε και για τις σκέψεις μας που διαδέχονται η μία την άλλη στην παρούσα στιγμή, τον τρόπο που η συνείδηση συνθέτει όσα σκεφτόμαστε.

Έρευνα ψυχολόγων αποκαλύπτει πως στο 47% ο νους είναι αποσπασμένος από το τώρα, το παρόν, από αυτό που κάνει την παρούσα στιγμή, και όσο συμβαίνει αυτό, η υγεία και η ευτυχία σαμποτάρονται. Όσο δεν είμαστε παρόντες στο τώρα, τόση λιγότερη ευεξία, ευτυχία, ισορροπία βιώνουμε. Συγκεκριμένα, ο τίτλος της έρευνας αναφέρει πως ένας αποσπασμένος νους είναι ένας δυστυχισμένος νους.

Το να ζούμε το τώρα, σημαίνει να βιώνουμε όλα όσα γίνονται γύρω μας με όλες τις αισθήσεις μας, τί βλέπουμε, τι ακούμε, τι γευόμαστε, αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε. Και όλα αυτά με κατανόηση του τί μάς προκαλούν, τί αντίκτυπο έχουν πάνω μας, χωρίς να παρεμβάλονται οι προσδοκίες ή οι απέχθειες, οι στρεβλώσεις που προκαλεί ο νους. Το mindfulness εμπεριέχει την απόφαση αν αυτό που συμβαίνει στο παρόν έχει θετικό πρόσημο στον νου, και αν χρειάζεται να συνεχίσει να βιώνεται μια κατάσταση ή αν χρειάζεται να αλλάξει. Αντιλαμβάνεται κανείς αν αυτό που κάνει τού προκαλεί δυστυχία ή είναι μια οφέλιμη στιγμή για εκείνον και τους ανθρώπους γύρω του.

See Also

Το παρελθόν έχει τελειώσει, το μέλλον δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, το παρόν δεν έχει ποτέ τέλος. Ζούμε συνεχώς βλέποντας στην οθονη του νου το παρελθόν μπλεγμένο με ένα υποθετικό μέλλον. Χρειάζεται να κλείσουμε αυτή την οθόνη και να ζήσουμε το εδώ και το τώρα.
πηγή : matthieuricard.org

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top