Now Reading
Doshas

Doshas

Στην Ινδική παράδοση η γιόγκα και η αγιουρβέδα (Ayurveda) θεωρούνται αδερφές επιστήμες. Η Αγιουρβέδα είναι η επιστήμη της ζωής και ασχολείται περισσότερο με το σώμα, ενώ η γιόγκα είναι η εμπειρία της ένωσης με τη θεϊκή φύση του εαυτού και ασχολείται περισσότερο με το πνεύμα.
Η έννοια των doshas περιγράφεται από την αγιουρβέδα.
Doshas είναι οι κινητήριες αρχές, οι τρεις συμπαντικές ζωτικές δυνάμεις ή ενέργειες, χωρίς τις οποίες δε μπορεί να υπάρξει κανένα ον. Οι ενέργειες αυτές είναι η vata, η pitta, και η kapha, που αντιπροσωπεύουν τον αέρα, τη χολή και τη βλέννα αντίστοιχα.

Η vata (ο αέρας) είναι υπεύθυνη για την κίνηση του οργανισμού, και αποτελείται από αέρα και αιθέρα.
Η pitta (η χολή) είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό και τη διαδικασία της μεταμόρφωσης, και αποτελείται από φωτιά και νερό.
Η kapha (η βλέννα) είναι υπεύθυνη για τη μορφή και τη δομή, και αποτελείται από νερό και γή.

Κάθε ένας από εμάς είναι φτιαγμένος από ένα μοναδικό συνδυασμό ποσοστών των τριών dosha και των συστατικών τους, ο οποίος καθορίστηκε τη στιγμή της σύλληψης. Αυτά τα ποσοστά των doshas, ο μοναδικός συνδυασμός που μας αποτελεί, μπορεί να μεταβληθούν, και να βρεθούν τα doshas σε ανισορροπία της αρχικής τους κατάστασης, και σε μια νέα διακύμανση. Συνήθως αυτό συμβαίνει λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών, διατροφής, εποχής, στρες, μακροχρόνιων συνηθιών, αλλά και άλλων παραγόντων. Η διακύμμανσή τους είναι συνεχής, και καθώς συμβαίνει επηρεάζει συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, αν ένα από αυτά τα τρία doshas, ή περισσότερα, βρίσκονται σε ανισορροπία, τότε ο οργανισμός νοσεί, εκδηλώνοντας περισσότερη ζέστη ή λιγότερη. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται τα τρία doshas να βρίσκονται συνεχώς σε ισορροπία και παρακολούθηση αν θέλουμε να είμαστε υγιείς.

Η ισορροπία που εννοούμε όμως, εξαρτάται από το δικό μας μοναδικό συνδυασμό ποσοστών των doshas, γι’αυτό κάθε ένας από εμάς είναι υγιής με διαφορετικές συνθήκες από ότι οποιοσδήποτε άλλος. Κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός, και λειτουργεί με έναν μοναδικό συνδυασμό ενεργειών ώστε να νιώθει και να είναι υγιής.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα ο σωματότυπος, η συμπεριφορά και η διάθεση συνδέονται. Σκεφτόμαστε, αντιμετωπίζουμε και δρούμε με συγκεκριμένο επαναλαμβανόμενο τρόπο στη ζωή μας, ο οποίος τυχαίνει να είναι και κωδικοποιημένος στο σώμα μας, βαθιά μέσα στα κύτταρά μας, από την αναλογία των 5 στοιχείων της φύσης που συνθέτουν τα doshas. Όταν αντιληφθούμε τα χαρακτηριστικά του κυρίαρχου dosha μας, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ηρεμία, ενέργεια, υγεία, δύναμη και τρόπο ζωής κατάλληλο για εμάς. Όσο και αν προσπαθούμε να μετατρέψουμε τον εαυτό μας σε κάτι άλλο ή σε κάτι θελκτικό, το dosha που έχουμε σε μεγαλύτερη αναλογία πάντα θα κυριαρχεί μέσα μας και θα μας κατευθύνει, συναισθηματικά και σωματικά. Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά του dosha που μας αντιπροσωπεύει, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις τροφές που μας οφελούν, τους ήχους, τις δραστηριότητες, τις οσμές, τις αισθήσεις και ο,τι άλλο υπάρχει στη ζωή μας και μας αφυπνίζει ή μας κρατά σε λήθαργο, μας οφελεί ή μας κάνει να νοσούμε.

Συνήθως όταν μια κατάσταση έχει κοινά χαρακτηριστικά με ένα dosha, το αυξάνει, και εκείνη που έχει αντίθετα χαρακτηριστικά, το μειώνει. Γι’αυτό όταν κάποιος κυριαρχείται από ένα dosha το οποίο βρίσκεται σε έξαρση ή ανισορροπία, θα πρέπει να διαλέξει διατροφή, άσκηση και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες με τα αντίθετα χαρακτηριστικά του dosha που βρίσκεται σε έξαρση ώστε να το ισορροπήσει.

See Also

Για να μάθετε τί ποσοστά των doshas σάς αντιπροσωπεύουν, μπορείτε να βρείτε quiz, τέστ, ή ερωτηματολόγια σε διάφορα site κάνοντας αναζήτηση στις λέξεις “dosha test”.

 

Διαβάστε σχετικά: 1.Balancing Pitta Dosha using Yoga Practices , 2.Heating The Common Cold , 3.www.amazon.com, 4.www.ncbi.nlm.nih.gov, 5.www.ayurveda-hellas.gr,
6.Dosha for Life: The Ancient Ayurvedic Science of Self-Healing 1st Edition
by Linda Bretherton (Author), Jim Whitham (Author), 2007,
7.«Hatha yoga pradipika» Swami Muktibodhananda, Yoga Publications Trust, Munger, Bihar, India

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
2
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top