Now Reading
Αλκοόλ

Αλκοόλ

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν πίνουμε το ελάχιστο έως μέγιστο αλκοόλ που μπορούμε να αντέξουμε μέσα σε μία ώρα.

Τί μπορεί να προκαλέσει ένα, δύο, τρία ή και παραπάνω ποτά στο σώμα και τον οργανισμό μας αν καταναλωθούν μέσα σε μία ώρα; Πότε χάνουμε τον έλεγχο;

Έστω οτι μια γυναίκα περίπου στα 70 κιλά, γύρω στα 30, έχει βγεί με την παρέα της για να πιεί μια μπύρα.
Παραγγέλνει την μπύρα της και κάθεστε άνετα στη θέση της μιλώντας με την παρέα της.

Πρώτο ποτό
0.01-0.05% συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα

Πίνοντας το πρώτο ποτό, το σώμα αρχίζει να χαλαρώνει και να το απολαμβάνει. Η διάθεση γίνεται ευχάριστη και οι αναστολές αρχίζουν να μειώνονται. Όλα φαίνονται μια χαρά και οι αντιδράσεις απόλυτα φυσιολογικές. Η κυρία μας μπορεί να χορέψει, να γελάσει με απλά αστεία πράγματα, να απολαύσει την παρέα της και να κάνει γνωριμίες χωρίς να το πολυσκεφτεί.
Υπάρχει ένα ανεπαίσθητο έλλειμμα όρασης που δε γίνεται αντιληπτό, και η κρίση της αρχίζει να επηρεάζεται ελαφρώς.
Βρίσκεται εντός των νόμιμων ορίων κατανάλωσης αλκοόλ για οδήγηση.
Συνήθως μια γυναίκα χρειάζεται 45 λεπτά με 1 ώρα τουλάχιστον για να καταναλώσει ένα ποτήρι μπύρα.

2 ή και 3 ποτά (μέσα σε μία ώρα)
0.06-0.10% συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα

Έστω οτι η κυρία μας ανήκει σε εκείνες τις περιπτώσεις που μέσα σε μία ώρα θα καταναλώσει και δεύτερη ή τρίτη μπύρα. Με το δεύτερο ή τρίτο ποτό της θα αρχίσει να αισθάνεται ευχαρίστηση. Οι αισθήσεις της σιγά σιγά μουδιάζουν, ίσως νιώθει τα πρώτα σημάδια νύστας και τα συναισθήματά της διεγείρονται. Μπορεί στο σημείο αυτό να μην έχει αντιληφθεί οτι η ζάλη αρχίζει να κυριεύει το σώμα και το νου της. Ακόμη είναι ευδιάθετη, αν και τα μάτια της βαραίνουν, η όραση και η κρίση της έχουν αλλάξει. Αρχίζει να παρουσιάζει μικρή μείωση στην ικανότητα συντονισμού και οπτικής παρακολούθησης. Εκείνη βέβαια μπορεί να μην το έχει καταλάβει, και πιθανότατα ούτε θα το παραδεχτεί.

3-6 ποτά (μέσα σε μία ώρα) 
0.11-0.20% συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα.

Έστω οτι η κυρία μας ανήκει στις ελάχιστες ίσως περιπτώσεις μιας γυναίκας που θα καταναλώσει μέσα σε μία ώρα 3-6 ποτά. Πιθανότατα να την έχουν κεράσει 2-3 σφηνάκια. Τώρα η διάθεσή της αρχίζει να αλλάζει. Μπορεί να φαίνεται αρχικά ευδιάθετη, αλλά μην απορήσετε αν εκδηλώσει αισθήματα θυμού ή στεναχώριας. Έχει χάσει τη στιγμή που έπρεπε να σταματήσει να πίνει και να αποχωρήσει για το σπίτι της.

6-9 ποτά (μέσα σε μία ώρα)
0.21-0.30% συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα

Αν η κυρία μας καταναλώσει 6-9 ποτά μέσα σε μία ώρα, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να γίνεται επιθετική. Οι αισθήσεις της έχουν μειωθεί πολύ, και καταθλιπτικά συμπτώματα ξεπροβάλλουν. Σιγά σιγά αρχίζει να πέφτει σε λήθαργο. Η ομιλία της είναι μπερδεμένη. Οι κινήσεις της δημιουργούν εντυπώσεις. Ξεχωρίζει στο πλήθος. Θα χρειαστεί βοήθεια για να αποχωρήσει όρθια.

9-12 ποτά (μέσα σε μία ώρα)
0.31-0.40% συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα

Σταδιακά οδηγείται σε μπλάκ άουτ. Η θερμοκρασία του σώματός της δε μπορεί να ελεγχθεί. Μπορεί να λιποθυμήσει. Δεν ελέγχει την ούρηση. Βρίσκεται σε κίνδυνο. Υπάρχει η πιθανότητα να πέσει σε κόμα ή και σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

12 ποτά και πάνω (μέσα σε μία ώρα)
0.41% συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα

See Also

Το σώμα δυσκολεύεται να αναπνεύσει και παρουσιάζει μειωμένο καρδιακό ρυθμό.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία της.
Πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο το συντομότερο.

 

Φυσικά μοιάζει αδύνατο να μπορεί κανείς να καταναλώσει μέσα σε μία ώρα 12 ποτά! Αν όμως σκεφτούμε οτι ένα σφηνάκι ποτό ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κανονικό ποτό, τότε ίσως δεν είναι όσο αδύνατο ακούγεται.
Το αλκοόλ είναι ένας ύπουλος εθισμός με πολλές ακόμη επιπτώσεις εκτός από αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ενισχύοντας την παραγωγή ντοπαμίνης, δημιουργεί την ψεύτικη εντύπωση οτι όλα είναι καλά, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Αρχικά επηρεάζει τα αντανακλαστικά του σώματος, καθυστερώντας την μεταφορά των πληροφοριών προς τον εγκέφαλο. Τα μειωμένα αντανακλαστικά μπορούν να δημιουργήσουν πολλά σοβαρά ατυχήματα όπως τα τροχαία. Σε έναν συχνό πότη, η δομή του εγκεφάλου αλλάζει σταδιακά, δημιουργώντας εθισμό. Προκαλούνται προβλήματα στην καρδιά (υπέρταση, αρρυθμίες, εγκεφαλικό). Το συκώτι αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης των αποτελεσμάτων της κατανάλωσης του αλκοόλ, και αρρωσταίνει. Το πάγκρεας επίσης νοσεί. Το ανοσοποιητικό μειώνει την άμυνά του.

Το αλκοόλ αποβάλλεται μερικώς με τα ούρα, με τον ιδρώτα, και με την αναπνοή. Γι’αυτό ανιχνεύεται με το φύσημα στο αλκοοτέστ. Το 90% όμως χρειάζεται να αποβληθεί μόνο από το συκώτι. Το συκώτι μπορεί να αποβάλλει μόνο 1 ποτήρι μπύρα/1 ποτήρι κρασί/1 σφηνάκι ποτό την ώρα. Δε μπορεί να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Αν καταναλωθεί ποτό περισσότερο από αυτήν την ποσότητα μέσα σε μία ώρα, θα συσσωρευτεί στον οργανισμό αυξάνοντας τα επίπεδά του στο αίμα. Επομένως, αν κανείς πιεί 12 ποτά, το συκώτι χρειάζεται 12 ώρες για να αποβάλλει το αλκοόλ, και για αυτές τις 12 ώρες ο οργανισμός θα νιώθει το γνωστό hangover.
Ο καφές ή το κρύο ντούς δε βοηθάνε να φύγει η μέθη, μπορούν μόνο να δημιουργήσουν μια λανθασμένη αίσθηση νηφαλιότητας, αλλά ουσιαστικά δε μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα. Ο μόνος τρόπος να αποκτηθεί και πάλι η νηφαλιότητά είναι η αναμονή μέχρι να τελειώσει το συκώτι τη δουλειά του.
Η επίδραση του αλκοόλ (μέθη) μπορεί να καθυστερήσει αν έχει προηγηθεί κατανάλωση φαγητού και νερού.

Να θυμάστε:
πίνετε νερό με κάθε ποτό που καταναλώνετε
φάτε πριν πιείτε
μην πιείτε πάνω από ένα ποτό κάθε μία ώρα
αποφύγετε τα σφηνάκια! ένα σφηνάκι αντιστοιχεί περίπου σε δεύτερο ποτό

αποφύγετε το αλκοόλ όσο περισσότερο μπορείτε!

περισσότερες πληροφορίες για την επεξεργασία του αλκοόλ στον οργανισμό : apolafste.ypefthina  και share.upmc
και για τις επιπτώσεις του στα όργανα του σώματος : apolafste.ypefthina

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top