Now Reading
ποιό στρώμα να διαλέξετε για τη γιόγκα

ποιό στρώμα να διαλέξετε για τη γιόγκα

Τα στρώματα της γιόγκα χρησιμοποιούνται από τους ασκούμενους για να μη γλιστρούν τα χέρια και πόδια τους κατά την διάρκεια της πρακτικής. Είναι γνωστά και ως non-slip mats, non-skid mats ή sticky mats, για τον ίδιο λόγο. Επίσης, το στρώμα είναι ο χώρος που οριοθετούμε ως προσωπικό μας χώρο στην πρακτική μας.

Για να διαλέξετε το κατάλληλο στρώμα για σας θα πρέπει να υπολογίσετε οτι η γιόγκα ξεκίνησε χωρίς κανένα στρώμα και κανένα βοήθημα. Επομένως, μπορείτε να σκεφτείτε οτι οποιοσδήποτε εναλλακτικός τρόπος να προστατέψετε τις αρθρώσεις σας από το ολισθηρό έδαφος, εφόσον σας ταιριάζει και δεν εμποδίζει την πρακτική σας, είναι καλός. Παρ’όλα αυτά, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε στρώμα, θα πρέπει να αναζητήσετε κάποιο που να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Να είναι ελαφρύ, απορροφητικό, να μη γλιστράει, να είναι όσο πιο φιλικό στο περιβάλλον γίνεται, και να μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα.

Οι διαστάσεις των στρωμάτων συνήθως είναι γύρω στα 182 εκατοστά μήκος, και 60 εκατοστά πλάτος. Το πάχος των στρωμάτων μπορεί να είναι 2 mm το οποίο θεωρείται ελαφρύ,  4–5 mm το κλασσικό και πιο συνηθισμένο, και 7 mm που είναι πιο απορροφητικό και μαλακό.
Τα πιο διαφημισμένα στρώματα κατασκευάζοντα από PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) ένα συνθετικό πλαστικό πολυμερές, ενώ υπάρχουν στρώματα από φυτικές ίνες, από λάστιχο, από βαμβάκι κ.α. Ένα στρώμα φιλικό προς το περιβάλλον μπορεί να φθείρεται ευκολότερα αλλά περιέχει συστατικά που είναι καταλληλότερα για το δέρμα και τον οργανισμό μας, και συνήθως ανακυκλώνονται.

Επομένως:

 • Aν θέλετε να μεταφέρετε το στρώμα σας ίσως θα χρειαστεί να προτιμήσετε ένα ελαφρύ στρώμα, με μικρό πάχος, και ένα κατάλληλο σακίδιο ή μέσο για να το κουβαλάτε.
 • Αν θέλετε απορροφητικότητα ώστε να μην τραυματίσετε τις αρθρώσεις σας και να νιώσετε άνετα στις καθιστές και ξαπλωμένες θέσεις, θα αναζητήσετε ένα πιο παχύ και μαλακό στρώμα, θυσιάζοντας όμως τις στάσεις ισορροπίας καθώς μια μαλακή επιφάνεια δεν παρέχει μεγάλη σταθερότητα. Εκτός αν έχετε πολύ καλή ισορροπία!
  Μην ξεχνάτε οτι οι αρθρώσεις σας μπορούν αν προστατευτούν και με τη χρήση άλλων βοηθημάτων (όπως μια απλή φλις κουβέρτα). Επιπλέον, ένα παχύ στρώμα μπορεί να είναι πιο βαρύ στη μεταφορά.
 • Αν έχετε αλλεργία στο λάτεξ, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε στρώματα από PVC πλαστικό και ο,τιδήποτε σχετίζεται με την αλλεργία σας, αλλά να προτιμήσετε ένα φιλικό προς τον οργανισμό σας υλικό, όπως το βαμβάκι ή τις φυτικές ίνες. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή, ώστε να μη ρισκάρετε τυχόν εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων.
 • Αν επιθυμείτε το στρώμα σας να είναι ελαφρύ και να μπορεί να διπλώσει ώστε να έχει το μικρότερο δυνατό μέγεθος, τότε ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε ένα travel mat που είναι αρκετά λεπτό και εύκαμπτο και μπορεί να διπλώσει όπως μια πικέ κουβέρτα, ή ακόμη και να γίνει ρολό.
 • Αν θέλετε να έχει απαλή επιφάνεια για να απολαμβάνετε την αίσθηση που αφήνει στο σώμα σας, θα χρειαστεί να αισθανθείτε την υφή της επιφάνειάς του για να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στα γούστα σας. Συνήθως τα PVC στρώματα είναι απαλά, αλλά και πάλι, η ιδανική αίσθηση μπορεί να διαπιστωθεί μόνο από τη δοκιμή.
 • Αν επιθυμείτε ένα στρώμα που δεν ολισθαίνει, ειδικά αν ιδρώνετε πολύ, ιδιαίτερα στα άκρα σας, τότε το PVC θεωρείται ιδανικότερο, αν και όλα τα στρώματα είναι πλεόν κατασκευασμένα ώστε να μην προκαλούν ολίσθηση. Ένα στρώμα που παρέχει μεγαλύτερη τριβή, σίγουρα θα προστατεύσει από την ολίσθηση αλλά μπορεί να μην παρέχει απαλότητα ή απορροφητικότητα.
 • Αν ιδρώνετε πολύ σκεφτείτε αν επιθυμείτε ένα στρώμα με απορροφητική επιφάνεια ώστε να απομακρύνει την υγρασία αποθηκεύοντάς τη, ή ενα στρώμα που η επιφάνειά του προστατεύει το ίδιο το στρώμα από τον ιδρώτα, κάνοντάς το πιο ανθεκτικό και λιγότερο βρώμικο. Εγώ θα προτιμούσα το δεύτερο, και θα χρησιμοποιούσα μια πετσέτα 🙂
 • Αν επιθυμείτε ένα στρώμα που θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ανθεκτικότητα, τότε ίσως χρειάζεται να προτιμήσετε ένα συνθετικό και πιο παχύ στρώμα, καθώς τα eco friendly στρώματα από φυτικές ίνες και βαμβάκι ίσως είναι πιο ευαίσθητα. Μην ξεχνάτε όμως πως η τεχνολογία έχει προχωρήσει, και το περιβάλλον μας είναι σημαντικότερο από οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον, η σωστή και συχνή φροντίδα του στρώματος είναι απαραίτητη για τη συντήρησή του, αλλά και για την υγεία σας.
 • Αν επιθυμείτε να κάνετε εντύπωση με το στρώμα σας, και να τραβήξετε τα βλέμματα στην πρακτική σας, ή τέλος πάντων αν επιθυμείται το στρώμα σας να ταιριάζει στα γούστα σας αλλά και να είστε μέσα στη μόδα, τότε μπορείτε να διαλέξετε ένα στρώμα με χρώμα, σχέδια, μοτίβα, ή ο,τι άλλο προτιμάτε. Υπάρχουν άφθονα σχέδια για όλα τα γούστα!

Οι τιμές για τα στρώματα της γιόγκα ποικίλουν, ανάλογα με το υλικό, τον τρόπο παρασκευής, το brand, το μοτίβο, και όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν. Συνήθως κυμαίνονται από 5 – 150 ευρώ.

Διαλέξτε σοφά το στρώμα σας ανάλογα με τη χρήση που θα του κάνετε και τις απαιτήσεις που έχετε από την πρακτική σας.

See Also

πηγές : wikipedia , gaiam , wherestuffcomesfrom

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top