Now Reading
ανοίγουμε το φύλλο πίτας της μαμάς

ανοίγουμε το φύλλο πίτας της μαμάς

Για όλους εσάς που δε θα είστε κοντά στη μαμά και τη γιαγιά σας αυτό το Πάσχα, έχουμε τη λύση για την πίτα που τόσο επιθυμούσατε να γευτείτε! Συγκεκριμένα για το φύλλο, γιατί αυτό είναι η δύσκολη υπόθεση της πίτας. Τη γέμιση την αφήνουμε πάνω σας, τι σπανακοτυρόπιτα, τι κολοκυθόπιτα, τι τυρόπιτα, ο,τι και αν διαλέξετε τα υλικά είναι γνωστά ή αυτά που σας αρέσουν. Προτείνουμε ο,τι και αν κάνετε να βάλετε και λίγο πράσο για να δώσετε μια γλυκιά και υπέροχη γεύση στην πίτα σας.

σπανακόπιτα

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο :

450γρ. αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κούπα νερό
1 κοφτή κουταλιά του γλυκού αλάτι χοντρό

Για τη γέμιση (αν πρόκειται για σπανακόπιτα):

300γρ. πλυμένο και κομμένο σπανάκι
2 πράσα
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο

άνιθος
4 αυγά
300γρ. φέτα
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση: πλένουμε καλά καλά το σπανάκι, τα πράσα, το κρεμμύδι και τον άνιθο και τα κόβουμε σε ένα μπωλ. Βάζουμε τα αυγά, το λάδι και τη φέτα κομμένη με τα χέρια σε μεγάλα κομμάτια.

Για το φύλλο: ανακατεύουμε το νερό με το αλάτι μέσα στην κούπα.
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι και μέσα το αλατισμένο νερό και το λάδι.

Ανακατεύουμε. Πλάθουμε, και προσθέτουμε αν χρειάζεται αλεύρι ώστε να μην κολλάει το ζυμάρι.

Μόλις το ζυμάρι ξεκολλά από τα χέρια, το κόβουμε σε 6 ίσες μερίδες και τις κάνουμε μπαλάκια.

Τις πατάμε ώστε να γίνουν επίπεδες ελαφρώς, και βάζουμε τη μία κάτω, τη λαδώνουμε από πάνω, τοποθετούμε άλλη μία πάνω της και τη λαδώνουμε, και τέλος τοποθετούμε και μια τρίτη χωρίς να τη λαδώσουμε. Το ίδιο κάνουμε και για τις άλλες τρείς. Αφήνουμε τις δύο στίβες περίπου ένα τέταρτο να ξεκουραστούν.

See Also

φύλλο για πίτα
φύλλο για πίτα

Αμέσως μετά παίρνουμε τη μια από τις δύο στίβες, και την ανοίγουμε με τον πλάστη αλευρώνοντας την επιφάνειά μας, αλλά και το ίδιο το ζυμάρι για να μην κολλάει.

φύλλο για πίτα

Θέλει καλό άνοιγμα, τόσο που να γίνει λεπτό λεπτό το ζυμάρι, οπότε μετά τον πλάστη, χρειάζεται να το πιάσουμε από τη μια μεριά με τα χέρια και να αφήσουμε το υπόλοιπο να πέσει και να βαρύνει, να τεντώσει. Έπειτα το ένα χέρι δίνει το ζυμάρι στο άλλο χέρι και μετακινούμαστε γύρω γύρω. Όπου βλέπουμε πιο χοντρό ζυμάρι (στην άκρη ή στο κέντρο) πηγαίνουμε τα χέρια μας και το κρατάμε ψηλά ώστε να βαρύνει, να τεντώσει και να λεπτύνει.

φύλλο για πίτα
φύλλο για πίτα

Αν δεν έχετε καθόλου πλάστη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα μπουκάλι.

Τέλος, βάζουμε λάδι στην επιφάνεια ενός ταψιού και απλώνουμε επάνω το ένα φύλλο. Αν μας έχει ανοίξει το φύλλο, χρειάζεται να κλείσουμε τις τρύπες ώστε να μην τρέξει η γέμιση. Τοποθετούμε τη γέμιση στο φύλλο που απλώσαμε στο ταψί, και έπειτα τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο που έχουμε ανοίξει με τον ίδιο τρόπο από πανω. Αν κάνει δίπλες δε μας πειράζει. Κλείνουμε προς το κέντρο τις άκρες και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Περίπου στα μισά όπου το πάνω φύλλο θα αρχίσει να φουσκώνει, βγάζουμε την πίτα και χαράζουμε σε κομμάτια μόνο το πάνω φύλλο με ένα μαχαίρι (δε χαράζουμε μέχρι κάτω). Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ξαναβγάζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο τραγανή.
Καλή σας επιτυχία!

Φωτο χωρίς φίλτρο:

σπανακόπιτα

Ευχαριστούμε θερμά τη γιαγιά Ιωάννα για τις συμβουλές και τη συνταγή!

What's Your Reaction?
Excited
7
Happy
3
In Love
3
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top