Now Reading
Γιατί επιλέγουμε τη γιόγκα

Γιατί επιλέγουμε τη γιόγκα

γιατί να δοκιμάσετε τη γιόγκα

Υπάρχουν παρα πολλοί λόγοι για να δοκιμάσετε τη γιόγκα, και άλλοι τόσοι για να μην τη δοκιμάσετε.
Θα μπορούσα να μιλάω όλη μέρα για τη γιόγκα, παρ’όλα αυτά, θα επικεντρωθώ στους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους η άσκηση στη γιόγκα μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν οτι η γιόγκα είναι μια πολύ ήρεμη άσκηση, που βοηθά στη χαλάρωση και τη συγκέντρωση, ή πως εκείνοι που ασκούνται στη γιόγκα είναι ένα γκρουπ ανθρώπων που τυλίγουν τα πόδια πίσω από τα κεφάλια τους και κάνουν σπαγγάτα όλη μέρα.

Ε λοιπόν, η γιόγκα, μπορεί να γίνει όλα αυτά, ή και τίποτα από αυτά.
Πρώτα από όλα όμως, η γιόγκα δεν είναι μόνο άσκηση. Αποτελείται από 8 μονοπάτια, τα οποία αφορούν κάθε πτυχή της ζωής μας. Τον φυσικό, υλικό κόσμο, και τον εσωτερικό ή πνευματικό.

Η γιόγκα μας βοηθά να συνδεθούμε με τον εαυτό μας. Αν και σχεδόν πάντα η ζωή μας  περιστρέφεται γυρω από εμάς, και όλες οι σκέψεις μας αφορούν μόνο τον εαυτό μας, τι θα φάμε, τι θα φορέσουμε, τι κάναμε εχθές, τι θα κάνουμε σήμερα, κτλ., μέσα από τα 8 μονοπάτια της γιόγκα, αντιλαμβάνεται κανείς πως σιγά σιγά, αρχίζει να ενδιαφέρεται και για τις ανάγκες των άλλων. Αγαπάμε περισσότερο τον πλανήτη και όλα τα όντα που ζουν επάνω του.

Η γιόγκα αποδεσμεύει από τις εξαρτήσεις. Το σώμα μας είναι ο ναός μας. Είναι το σπίτι μας. Όσο περισσότερο το φροντίζουμε, μεσω της άσκησης, της καλής διατροφής, και της θετικής ενέργειας, τόση περισσότερη ευεξία θα νιώσουμε.

Και οι επιθυμίες. Οι επιθυμίες μειώνονται. Πόσες φορές δε θελήσαμε να έχουμε πράγματα, που δεν είχαμε ανάγκη; Το να κάνεις ένα βήμα πίσω και να σκεφτείς, σε οδηγεί να δεις τα πράγματα πιο καθαρά. Να εκτιμήσεις αυτά που ηδη έχεις.
Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο, απάλλαξέ τον από τις επιθυμίες του.

Η γιόγκα σε κάνει να νιώθεις δυνατός. Πλεον δε χρειάζεσαι κάποιον να σηκώσει τη βαλίτσα για σένα, να μετακινήσει ένα έπιπλο, να σηκώσει τα ψώνια. Το σώμα μας δε μας περιορίζει.

Η γιόγκα σού υπενθυμίζει να αναπνέεις. Σε μια καθημερινότητα γεμάτη στρεσογόνους παράγοντες, με πολλή φόρτιση, ο έλεγχος της αναπνοής υποχωρεί τις εντάσεις, τις κατευνάζει. Θα είναι πολλές οι φορές που θα ξεπεραστούν καυγάδες απλά και μόνο με την υπενθύμιση της βαθιάς αργής διαφραγματικής αναπνοής. Έτσι οι ανθρώπινες σχέσεις βελτιώνονται.

Η γιόγκα βοηθά να αλλάξουμε την κακή στάση. Πόσοι από μας δεν έχουμε ξοδέψει χρόνο μπροστά στον υπολογιστή μας και μετά σηκωθήκαμε πιασμένοι, ενοχλημένοι, με πόνο στον αυχένα, στην πλάτη, τα χέρια ή αλλού στο σώμα. Λίγες διατάσεις, ενδυνάμωση του αυχένα, και του κορμού, θα αλλάξουν τη ζωή μας.

Ακόμη και ο ύπνος, αλλάζει. Είναι γενικά παραδεκτό πως λίγη άσκηση πριν τον ύπνο, βοηθά να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία. Γι’αυτό και προσαρμώζοντας την πρακτική της γιόγκα μπορεί να ενισχυθεί ο σκοπός αυτός.

Η γιόγκα βοηθά στη συγκέντρωση. Και ακόμη πιο σημαντικό, στη συγκέντρωση στο εδώ και στο τώρα. Πόσες φορές χανόμαστε στο κινητό μας, στο facebook, στην τηλεόραση, στις σκέψεις, και στις επιθυμίες μας, στις έγνοιες για το μέλλον. Είναι πλεον καιρός να βιώσουμε την κάθε στιγμή που ζούμε, να αισθανθούμε παρόντες, να πάψουμε να ζούμε τις στιγμές σαν φαντάσματα, και να τις ζήσουμε πραγματικά. Η γιόγκα και ο διαλογισμός μας συνδέει με το σώμα μας, με τις αισθήσεις μας αυτή τη δεδομένη στιγμή. Παύει η εμμονή με το παρελθόν και η προσμονή για το μέλλον.

Ο διαλογισμός είναι ένα βήμα να αντιμετωπιστούν πολλές ανασφάλειες, και να επιβιώσουμε σε καταστάσεις που μας δυσκολεύουν. Δε θα κάνει θαύματα, αλλά θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε κάθε αναποδιά.

Γιόγκα σημαίνει ένωση. Ένωση αντίθετων πραγμάτων, σύνδεση και αρμονία. H λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει «ένωση», «δεσμός» και κατ’ επέκταση ένωση ψυχής και σώματος με κάτι ανώτερο. Ωστόσο, δεν πρόκειται για θρησκεία, αλλά για φιλοσοφία που διαποτίζει την κάθε στιγμή, μία στάση ζωής κατ’ επιλογήν. H στάση ζωής των αρχαίων Eλλήνων, όπου κυριαρχούσε η αρχή «νους υγιής εν σώματι υγιεί», δεν απέχει πολύ από τη βασική αξία της γιόγκα, όπου η επικοινωνία νου και σώματος έχει πρωτεύοντα ρόλο. Aντίθετα με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η γιόγκα δεν είναι απλώς μία κατάσταση διαλογισμού. Mπορεί αυτό να είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο δρόμος όμως προς την κατάκτησή του περνάει μέσα από το σώμα μας.

See Also


Η γιόγκα είναι για όλους. Για εκείνους που νιώθουν πως το σώμα τους έχει ευλυγισία ή είναι δυνατό, ή για εκείνους που νιώθουν πως είναι αδύναμοι και δυσκίνητοι. Είναι ένας φανταστικός τρόπος να δημιουργήσει κανείς τη φυσική κατάσταση που επιθυμεί, να μειώσει το βάρος του, να ενισχύσει την αίσθηση της ισορροπίας, να προστατέψει το σώμα του από τραυματισμούς και μελλοντικές παθήσεις που συνοδεύουν την πάροδο του χρόνου. Μα περισσότερο από κάθε τι, να έρθει σε επαφή με το σώμα του.

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top