Now Reading
πόνος στο γόνατο – η εναλλακτική προσέγγιση

πόνος στο γόνατο – η εναλλακτική προσέγγιση

πόνος στο γόνατο - η εναλλακτική προσέγγιση

Εναλλακτική προσέγγιση του πόνου

Εκτός από όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο σώμα μας και μπορούμε να αναλύσουμε με βάση την ιατρική, υπάρχουν και εκείνα που αφορούν την ψυχολογία μας και μπορούν να επηρεάσουν την υγεία διαφόρων μερών του σώματός μας. Το σώμα μας μπορεί να συσσωρεύσει διάφορες ψυχολογικές εντάσεις. Όλα όσα δεν εκφράζουμε και όλα όσα δε μπορούμε να πούμε εκδηλώνονται στο σώμα μας, ή αλλιώς σωματοποιούνται. Πολλές φορές αυτή την κατάσταση την ονομάζουμε ψυχοσωματικό πρόβλημα. Δεν είναι όλα τα ψυχοσωματικά επιστημονικά επιβεβαιωμένα, και πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία τους, ή ποιό συναίσθημα μπορεί να τα προκαλέσει. Συνήθως λέμε οτι η ένταση ή η συσσώρευση στρες μπορεί να δημιουργήσει πόνο, μυϊκό σπασμό, ένταση ή κακή έκβαση σε μια κατάσταση, αλλά ποιός θα μπορούσε να το αποδείξει με μετρήσιμα δεδομένα; Σύμφωνα λοιπόν με διάφορες θεωρίες, τα προβλήματα που μπορούν να συσσωρευτούν στα πόδια μας, λέγεται οτι σχετίζονται με τον φόβο του μέλλοντος, της αλλαγής, με την πρόοδο στη ζωή, και με ο,τι μας κρατά συνδεδεμένους με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, τα γόνατα σχετίζονται με το φόβο του σωματικού θανάτου και του θανάτου του παλιού μας εαυτού ή του εγώ μας, την αναποφασιστικότητα και το πείσμα για αλλαγή. Την ευελιξία στη ζωή, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το άγνωστο.
Σύμφωνα με την Ινδική φιλοσοφία, τα γόνατα σχετίζονται με το ενεργειακό κέντρο Muladhara. Το Muladhara είναι το Ριζικό Chakra (ενεργειακό κέντρο) που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης και σχετίζεται με τη γείωση, τα ένστικτα επιβίωσης, με το σωματικό/υλικό επίπεδο, και σύμφωνα με το Θιβετιανό tantra και την Κινέζικη Ιατρική, σχετίζεται και με τα νεφρά.

Όταν τα γόνατα πονούν, τότε μπορεί να εκφράζονται οι ενδοιασμοί μας στην αλλαγή, οι φόβοι μας στην αντιμετώπιση της ζωής. Τα νεφρά είναι το όργανο που σχετίζεται με το συναίσθημα του φόβου. Συνήθως (χωρίς να είναι αποδεδειγμένο) όταν κάποιος πάσχει από προβλήματα στα γόνατα, πάσχει και στα νεφρά του, και ίσως ο πόνος στα γόνατα είναι ένας συναγερμός για την ενέργεια που έχει μπλοκάρει στα νεφρά. Διαφορετικά, μπορεί απλά να εμφανιστεί ως πρόβλημα στα γόνατα και ως φόβος.

Όταν η ενέργεια είναι ελεύθερη στην περιοχή των ενεργειακών κέντρων των γονάτων, τότε έχουμε αυτοπεποίθηση, προσεγγίζουμε κάθε αλλαγή και νέα κατάσταση με αισιοδοξία και κάνουμε δυναμικά βήματα προς το άγνωστο.

Τιπς για να βοηθήσετε τα γόνατά σας, με τη δική σας δύναμη:

Τρίψτε με ένταση τις παλάμες σας μέχρι να νιώσετε την ενέργεια, τη θερμότητα ανάμεσά τους. Βάλτε τα χέρια σας πάνω στα γόνατά σας. Κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε αργά και βαθιά. Αποκτήστε επίγνωση των γονάτων σας, οραματιστείτε τα. Παρατηρήστε πώς αισθάνονται και τί τους συμβαίνει. Παρατηρήστε τα συναισθήματά σας. Ακούστε το σώμα σας. Χαμογελάστε και σκεφτείτε θετικά για την κατάσταση που βιώνετε. Αναπνεύστε μέσα στην κοιλιά σας, σκεφτείτε κάτι θετικό, φέρτε μια ήρεμη εικόνα στο μυαλό σας, και εστιάστε σε αυτή. Μεταφέρετε τα θετικά συναισθήματα που σας δημιουργούνται στα χέρια σας και έπειτα στα γόνατά σας. Μην υποτιμάται τη δύναμη που κρύβεται μέσα σας.

  • Εφαρμόστε απαλές κυκλικές πιέσεις σε κύρια σημεία βελονισμού γύρω από το γόνατο για να βοηθήσετε να απελευθερωθούν ενεργειακά κανάλια γύρω από την περιοχή αυτή. Μπορείτε να κάνετε απαλή μάλαξη στα γόνατα, γύρω από την επιγονατίδα, έξω και έσω από το γόνατο, προς τα κάτω στην κνήμη και πάνω από την επιγονατίδα στον μηρό, αποφεύγοντας τις πιέσεις στα οστά.

  • Τεντώστε τα γόνατα και τους μύες γύρω τους. Κάντε ήπιες διατάσεις χωρίς να πονάτε. Από όρθια θέση λυγίστε το γόνατο και πιάστε το πέλμα πίσω από την πλάτη σας, φέροντας τη φτέρνα προς τον γλουτό.Διατείνετε τις γάμπες. Ανεβείτε σε ένα σκαλοπάτι, με τη μύτη πάνω στο σκαλοπάτι και τη φτέρνα έξω από το χείλος του σκαλοπατιού. Αφήστε τη φτέρνα να βυθιστεί προς τα κάτω.Διατείνετε τους ισχιοκνημιαίους μύες καθισμένοι στο έδαφος, τεντώνοντας τα γόνατα και ρίχνοντας το βάρος σας προς τα εμπρός. Χρησιμοποιείστε ένα foam roller για να ρολλάρετε τα μαλακά σημεία των μηρών και των κνημών σας, αποφεύγοντας τα οστά, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες των ποδιών.

  • Κάντε ενδυνάμωση των μυών σας γύρω από το γόνατο, με τις asana των πολεμιστών της yoga.

  • Πίνετε νερό ώστε να διατηρήσετε την καλή ενέργεια και υγεία των νεφρών. Πίνετε λιγότερο καφέ και τσάι με καφεΐνη για να δυναμώσουν τα νεφρά.

  • Χαλαρώστε την περίοδο του χειμώνα. Μπορεί να παρατηρήσετε οτι τα γόνατά σας είναι πιο αδύναμα την περίοδο αυτή. Το ίδιο ισχύει και για τα νεφρά. Αφήστε λοιπόν την ενέργειά σας να αναγεννηθεί.

  • Νιώστε αισιοδοξία, αφεθείτε, δε μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, κάθε εμπόδιο στο δρόμο μας έχει πάντοτε κάποιο λόγο για τον οποίο συμβαίνει, και πιστέψτε οτι ο λόγος αυτός είναι για καλό.

  • Μην αντιστέκεστε στις αλλαγές της ζωής σας. Μπορεί να σας ρίχνουν ψυχολογικά και να σας τρομάζουν ή να νιώθετε ευάλωτοι, αλλά ίσως είναι η ευκαιρία να αφεθείτε και να χαλαρώσετε. Να ρίξετε τους ρυθμούς.

  • Λέγεται οτι το ιχθυέλαιο και το κολλαγόνο είναι απαραίτητα για τη λίπανση των αρθρώσεων, μειώνουν τη φλεγμονή, και οφελούν τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

  • Επίσης λέγεται οτι το θαλασσινό αλάτι και λίγα αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα, μπορούν να αποβάλλουν τα επιπλέον υγρά του σώματος και να ηρεμήσουν τις αρθρώσεις, τη λέμφο και το σώμα.

  • Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να  προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

  • Λέγεται οτι όταν το περιβάλλον του σώματος είναι όξινο λόγω του χρόνιου στρες, των αλλεργιών, των τοξινών, της κακής διατροφής κτλ. οι φλεγμονές αυξάνονται και οι αρθρώσεις πονούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά τεστ και να ελέγξετε το ΡΗ του σώματός σας στα ούρα ή στο σάλιο. Το ΡΗ του σώματος αλλάζει με περισσότερες πράσινες τροφές, ασβέστιο και μείωση των όξινων τροφών όπως ο καφές. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι το κλειδί για την υγεία των οστών, για τη σύσπαση των μυών, για τα νεύρα. Επιπλέον ισορροπούν το ΡΗ του σώματος. Τουλάχιστον αυτό μας πληροφορεί το mindfulhealth.biz.

     

     

    Συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφολόγο ή τον γιατρό σας.

    Διαβάστε επίσης : πόνος στο γόνατο – η ιατρική προσέγγιση

    See Also


    Αν πονάτε οπουδήποτε επισκεφτείτε τον γιατρό σας! Μη βγάζετε μόνοι σας συμπεράσματα, εκτος αν είστε γιατρός.

    What's Your Reaction?
    Excited
    0
    Happy
    0
    In Love
    0
    Not Sure
    0
    Silly
    0

    © 2019 Yoginimama Powered by e-iT

    Scroll To Top