Now Reading
Manomaya kosha

Manomaya kosha

Manomaya kosha - το νοητικό σώμα

Αν μπορούσαμε να δούμε πέρα από την ύλη του σώματός μας, θα βλέπαμε το ενεργειακό κομμάτι της ύπαρξής μας, που δίνει ζωή στο υλικό. Η ενέργεια και η ύλη λειτουργούν κάτω από την επιρροή και τα κίνητρα που δίνει το μυαλό και οι σκέψεις μας. Και πέρα από αυτό το μυαλό πιθανότατα να υπάρχει ένα ανώτερο μυαλό, η διαίσθησή μας. Και πέρα από τη διαίσθηση, θα αναγνωρίσουμε την απόλυτη πραγματικότητα της ύπαρξής μας.

Η yoga περιγράφει τον άνθρωπο σαν να περιβάλλεται από πέντε ασπίδες, σώματα ή περιβλήματα.  Το ανθρώπινο σώμα εκτείνεται πέρα από το φυσικό σώμα με διάφορα ενεργειακά επίπεδα. Αυτά τα επίπεδα ή σώματα αποκαλούνται pancha koshas (πέντε θήκες) και δονούνται με διαφορετικές ταχύτητες.
Κάθε σώμα δηλώνει μια σφαίρα ή διάσταση ύπαρξης, και περιγράφεται με τη λέξη maya που σημαίνει “αποτελείται από”. Και τα πέντε σώματα μαζί δημιουργούν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
Αυτές οι διαστάσεις ξεκινούν από το annamaya kosha, που σημαίνει το σώμα που αποτελείται από φαγητό.
Επόμενο σε σειρά επίπεδο ή σώμα είναι το pranamaya kosha. Αυτό αποτελείται από πράνα (ώσεις που ταξιδεύουν από το σώμα στον εγκέφαλο και από τον εγκέφαλο στο σώμα) και είναι το σώμα της ζωτικής ενέργειας ή βιοπλασματικό σώμα.

Η τρίτη ασπίδα ή σώμα λέγεται manomaya kosha, και σημαίνει το σώμα που αποτελείται από νου και συναίσθημα. Είναι το νοητικό σώμα. Η διάσταση αυτή αποτελείται από δύο ποιότητες, το manas και το buddhi. Το manas είναι το στοχαστικό μυαλό, ο κοσμικός νους, ενώ το buddhi είναι η απουσία της άγνοιας, η κοσμική γνώση. Το manomaya kosha σχετίζεται με τη σωστή γνωστική λειτουργία, την εσφαλμένη γνωστική λειτουργία, τη φαντασία και τη μνήμη. Χρησιμοποιεί τη συγκέντρωση, και επηρεάζεται έμμεσα από την pranayama και το pranamaya kosha. Μάλιστα το mannomaya kosha και το pranamaya kosha δε διαχωρίζονται μεταξύ τους. Παρ’όλα αυτά θα χρειαστεί να τα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά.

Το manomaya kosha έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει γνώση, ή αποτελείται από αυτή. Βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος του ανθρώπου καθώς κάθε κύτταρο έχει γνώση και μνήμη, που συνήθως αφορούν τις περασμένες ζωές των προγόνων μας.

Το manomaya kosha το κυβερνούν οι σκέψεις του μυαλού μας. Στο δυτικό κόσμο, το manomaya kosha επιβάλλεται στο pranamaya kosha και annamaya kosha, γιατί πολλές φορές το μυαλό και οι σκέψεις μας μπορούν να επηρεάσουν την ενέργειά μας και το σώμα μας (ψυχοσωματικές ασθένειες ή αυτοάνοσα κτλ). Λέγεται επίσης οτι το manomaya kosha αφορά τον ατομικό μας εαυτό, ο οποίος δέχεται και επεξεργάζεται ερεθίσματα από το περιβάλλον μέσω των αισθήσεων και των αισθητήριων οργάνων μας. Οι θετικές σκέψεις και τα θετικά συναισθήματα δηλώνουν μια υγιή κατάσταση του σώματος, αντίθετα, οι απαισιόδοξες σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα, συνεπάγονται τη μη φυσιολογική λειτουργία του manomaya σώματος. Για να μην επηρεαζόμαστε αρνητικά από τον νου, θα χρειαστεί να έχουμε περισσότερη απομόνωση από τις αρνητικές επιρροές, να αποσύρρουμε τις αισθήσεις, όπως να απομονωθούμε σε ένα ήσυχο δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, να κανουμε trataka, δηλαδή πρακτικές που αποβάλλουν το στρες και απενεργοποιούν τις αισθήσεις. Άλλες πρακτικές που επηρεάζουν το manomaya kosha, είναι η yoga nidra που απελευθερώνει το σώμα από ο,τι αρνητικό το περικλύει και επαναπρογραμματίζει τον νου, η πρακτική της pratyahara, dharana, mantra, yantra και mandala διαλογισμός.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με το manomaya kosha αφορούν τις καταπιεσμένες αναμνήσεις, τις ψυχικές συγκρούσεις και όσα συναισθήματα σχετίζονται με αυτές. Ο σκοπός του διαλογισμού πάνω στα προβλήματα αυτά, αφορά τον μετασχηματισμό των συναισθημάτων που δημιουργήθηκαν από τις κακές αναμνήσεις, σε κάτι θετικό, ή να εστιάσει τη σκέψη στις θετικές αναμνήσεις του παρελθόντος. Η pratyahara μπορεί να επιτευχθεί πρώτα μέσω της Σατυανάντα γιόγκα νίντρα όπου το μυαλό παύει τον ατέρμονο μονόλογο, ενώ παράλληλα διαχωρίζει την αντίληψη από τα διαφορετικά εξωτερικά ερεθίσματα. Επίσης,  μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αλλαγής του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε όσα ζούμε και όσα συμβαίνουν γύρω μας. Βοηθά η εξάσκηση στην παρατήρηση των συμπεριφορών μας και των σκέψεών μας χωρίς ταύτιση. Μέσω της pratyahara καταφέρνουμε να εστιάσουμε το μυαλό και να συγκεντρωθούμε, να απαλλαγούμε από συνήθειες, ταμπέλες και στερεότυπα.

πηγές:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=vxIqXAF7PaA
  2.  http://www.yogamag.net/archives/1996/esep96/koshas.shtml
  3.  http://www.yogamag.net/archives/2005/bfeb05/benmed.shtml
  4. http://www.yogamag.net/archives/1995/fnov95/koshas.shtml
  5. “Swara Yoga, The Tantric Science of Brain Breathing” – Swami Muktibodhananda, Yoga Publications Trust, Munger, Bihar, India, 2004
  6. Haha Yoga Pradipika
  7. ”Ασανα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα” – Σουάμι Σατυανανάντα Σαρασουάτι – Bihar School of Yoga, Munger, Bihar, India, 1999.
  8. “Prana Vidya” From the teachings of Swami Satyananda Saraswati, Swami Niranjanananda Saraswati, Yoga Publications Trust, Munger, Bihar, India, 2013

See Also

Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
 Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
 Yoga instructor – International Yoga Alliance
 Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga,
Θεραπευτική προσέγγιση της yoga (healing aspects of yoga)
Thai yoga massage therapist
Clinical pilates instructor,Rehabilitation technics instructor

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top