Now Reading
Tadasana, η στάση του βουνού

Tadasana, η στάση του βουνού

Tadasana, η στάση του βουνού

Η όρθια στάση του βουνού, μια στάση από την οποία πολλές φορές η γιόγκα αρχίζει την πρακτική της. Η στάση αυτή συμβολίζει το αγέρωχο, δυνατό, σταθερό και αιώνιο βουνό. Στα βουνά ζουν οι θεοί, γι’αυτό τα βουνά είναι ιερά. Σαν ένα βουνό, το σώμα σταθεροποιείται στη στάση αυτή, αδειάζει από σκέψεις, συγκεντρώνει το βλέμμα στο άπειρο και πατά γερά στη γή. Η στάση του βουνού ανακουφίζει τους πόνους από την κακή στάση και εκπαιδεύει το σώμα να στέκεται γερό και υγιές. Η σπονδυλική στήλη επιμηκύνεται προς την κορυφή του κεφαλιού. Ο αφαλός ωθείται προς τα μέσα σε κάθε εκπνοή. Οι ώμοι κινούνται προς τα πίσω και κάτω αφήνωντας το στέρνο ανοιχτό. Τα χέρια τείνουν προς το έδαφος. Ενεργοποιούνται οι γλουτοί και τα πόδια. Τα πέλματα ριζώνουν στη γή. Μπορείτε να κρατήσετε τα πόδια σας κλειστά, ή στο άνοιγμα της λεκάνης.

Καθώς δοκιμάζετε τη στάση παρατηρήστε πού κοιτά το βλέμμα σας, κάτω, στον ορίζοντα, ή επάνω.

Στη στάση βουνό, ενεργοποιείται το κοκκυγικό ενεργειακό κέντρο muladhara. Ευθυγραμμίζονται τα κέντρα όλων των ενεργειακών καναλιών μας, και επιτρέπεται στην ενέργεια να κινηθεί ελέυθερα από και προς το σώμα μας.

Δοκιμάστε τη στάση αυτή αν θέλετε να ανακουφιστείτε από προβλήματα αϋπνίας, πονοκεφάλων και υπέρτασης.

See Also


Αν κάνετε τη στάση του βουνού για πρώτη φορά, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν βοήθημα έναν τοίχο. Ακουμπήσετε την πλάτη σας στον τοίχα, τις φτέρνες, τη λεκάνη, και το πίσω μέρος του κεφαλιού. Ωθήστε τους ώμους προς τα πίσω. Μέσω του τοίχου θα μπορέσετε να ελέγξετε αν το σώμα σας είναι ευθυγραμμισμένο ή αν παρουσιάζεται κάποια παραμόρφωση.

Όταν εξοικειωθείτε με τη στάση βουνό, και τη συγκέντρωση του βλέμματός σας σε ένα σταθερό σημείο, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να κλείνετε τα μάτια σας για να εκπαιδεύσετε την ισορροπία σας. Μην εκπλαγείτε αν δυσκολευτείτε στην αρχή. Διατηρείστε το σώμα σας σε απόλυτη ακινησία, την ακινησία των βουνών.

Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
Yoga instructor – International Yoga Alliance
Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga, Θεραπευτική προσέγγιση της yoga (healing aspects of yoga) Thai yoga massage therapist
Clinical pilates instructor,Rehabilitation technics instructor

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top