Now Reading
Περπάτημα με γυμνά πόδια

Περπάτημα με γυμνά πόδια

Περπάτημα με γυμνά πόδια

Οι επιστήμονες μάς ενημερώνουν οτι το περπάτημα με γυμνό πόδι θεωρείται ευεργετικό για τους ιδιοδεκτικούς υποδοχείς του πέλματος, οι οποίοι με το παπούτσι που φοράμε, παραμένουν αδρανείς, τόσο μυϊκά όσο και νευρικά. Με την πάροδο του χρόνου, οι ιδιοδεκτικοί υποδοχείς του πέλματος χάνουν τη λειτουργία τους, και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στις πτώσεις.

Κάθε επιφάνεια που αγγίζουμε μεταφέρει μηνύματα στον εγκέφαλό μας μέσω των κατάλληλων υποδοχέων που βρίσκονται στο δέρμα μας. Τα χέρια μας για παράδειγμα είναι πολύ καλά εκπαιδευμένα να δέχονται πληροφορίες από το περιβάλλον όπως το σχήμα ενός αντικειμένου, την υφή του, τη θερμοκρασία του, κτλ, και να αντιδρούν ανάλογα με το τί θέλουμε να κάνουμε με αυτό το αντικείμενο. Φανταστείτε τα χέρια αυτά να βρίσκονται μέσα σε ένα γάντι και ένα παπούτσι, σχεδόν όλη τη μέρα. Με την πάροδο του χρόνου θα έχαναν την ικανότητα της σύλληψης, της λεπτής κινητικότητας, της προσαρμοστικότητάς, της αντίληψης των ιδιοτήτων των αντικειμένων, και γενικότερα των ιδιοδεκτικών τους λειτουργιών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πόδια, τα οποία έχουν τους ίδιους ιδιοδεκτικούς υποδοχείς με τα χέρια, οι οποίοι είναι απαραίτητοι ώστε να ισορροπούμε, να προσαρμοζόμαστε σε κάθε επιφάνεια, να αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία του εδάφους, να περπατάμε ομαλά, να γειωνόμαστε. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να περπατάμε συχνά με γυμνό πόδι, τουλάχιστον στο σπίτι μας, στην παραλία, στο γρασίδι ή όπου αλλού νιώθουμε άνετα.

Σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως τη Γερμανία, έχουν διαμορφωθεί πάρκα όπου μπορούν οι επισκέπτες να περπατούν χωρίς παπούτσια, σε διαφορετικές επιφάνειες, με διαφορετικές θερμοκρασίες, κατάλληλες για την επανεκπαίδευση του πέλματος και των υποδοχέων τους. Για χρόνιες παθήσεις μάλιστα, συστήνεται να περπατάμε επάνω σε ξύλο, γρασίδι, χώμα, άμμο, με γυμνό πόδι, ώστε να μειώσουμε τον μυοσκελετικό πόνο και τις φλεγμονές, να βελτιώσουμε την αιμάτωση του σώματός μας, να βελτιώσουμε την ισορροπία μας, την αντίληψη και τον έλεγχο του σώματός μας, τη μηχανική του πέλματος, και για να έχουμε πολλά πολλά ακόμη οφέλη.

Όσο περισσότερο περπατάμε χωρίς τα παπούτσια μας, τόσο μεγαλύτερο όφελος έχουμε για την υγεία μας.

See Also


 

Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
 Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
 Yoga instructor – International Yoga Alliance
Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga,
Θεραπευτική προσέγγιση της yoga (healing aspects of yoga) Thai yoga massage therapist
Clinical pilates instructor,Rehabilitation technics instructor

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top