Now Reading
Καταπιεσμένες σκέψεις, ασυνείδητο και όνειρα

Καταπιεσμένες σκέψεις, ασυνείδητο και όνειρα

[video src="https://youtu.be/BmEX4NNLch0"]

Καταπιεσμένες σκέψεις, ασυνείδητο και όνειρα

Το ασυνείδητο

Το ασυνείδητο είναι πολύ δυνατό. Είναι μια αποθήκη συλλογής πληροφοριών. Όλες οι ασθένειες, οι επιτυχίες, οι τραγωδίες πηγάζουν από το ασυνείδητο. Όλες οι εμπειρίες που είχαμε στη ζωή, οι σημαντικές και οι ασήμαντες, έχουν καταγραφεί στο ασυνείδητο. Είναι μια κρυφή κάμερα στη ζωή μας που καταγράφει καρέ καρέ ο,τι υπάρχει στο πλάνο της, εμπειρίες και εικόνες. Οι αισθήσεις και το μυαλό στέλνουν όλες τις εμπειρίες στο ασυνείδητο. Εκεί φυλάσσονται. Η διαδικασία αυτή ξεκινά από την μητρα, όταν ακόμη είμασταν έμβρυα. Από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, τα έμβρυα έχουν συγκεκριμένες εμπειρίες οι οποίες ενσωματώνονται στο ασυνείδητό τους.

Αν επιθυμείτε να εξερευνήσετε το ασυνείδητο μέσω της γιόγκα, θα χρειαστεί να δοκιμάσετε την kundalini, την kriya και laya yoga.

Τα όνειρα

Όταν κοιμόμαστε, πώς αισθανόμαστε άραγε..; Νιώθουμε οτι ο ύπνος είναι ένα μυστήριο, ή πως όλα αποκαλύπτονται μπροστά μας;
Οι πιο βαθιές μας επιθυμίες, πόθοι, άγχη, και άλλες μικρές λεπτομέρειες που αποτυγχάνει να αναγνωρίσει η συνείδησή μας και το ξύπνιο μυαλό μας, εκφράζονται, οργανώνονται, και αποκαλύπτονται μέσα από τα όνειρά μας. Καταπιεσμένα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια μεσω μιας συμβολικής γλώσσας, αυτής της αρχέτυπης γλώσσας του ασυνείδητου μυαλού. Τα όνειρα ανοίγουν ένα παράθυρο στην πνευματική ένταση και αποτελούν μια ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για το βαθύτερο μυαλό μας. Τα επίπεδα του ασυνείδητου και υποσυνείδητου μυαλού, έχουν έναν δικό τους νου.

Οι ψυχαναλυτές πιστεύουν ότι το ασυνείδητο μυαλό έχει μια ανώτερη λογική και μια ανώτερη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων από οτι το συνειδητό μυαλό. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, ο περίφημος Αυστριακός ψυχολόγος Σίγκμουντ Φρόυντ παρουσίασε στο δυτικό κόσμο την ύπαρξη και την τεράστια σημασία του ασυνείδητου μυαλού. Τόνισε το σημείο όπου τα όνειρα δείχνουν να είναι μια σίγουρη απόδειξη ότι υπάρχουν ορισμένες διανοητικές διαδικασίες, τις οποίες δε γνωρίζουμε. Δήλωσε ότι τα όνειρα είναι ο δρόμος για το ασυνείδητο μυαλό. Μέσω των ονείρων θα μπορούσε κανείς να αποκτήσει πρόσβαση στα βαθύτερα στρώματα του νου, στην αναζήτηση προς την αυτογνωσία.

Ο Φρόυντ πίστευε ότι η ανάλυση των ονείρων είναι η πιο ζωτική πηγή πληροφοριών για την αποκάλυψη των ασυνείδητων συγκρούσεων. Παρατήρησε ότι, καθώς οι ασθενείς του μιλούσαν ελεύθερα, συχνά θυμούνται ένα όνειρο που αποδείχθηκε ότι είναι το σημείο εκκίνησης μιας νέας και καρποφόρας αλυσίδας αναμνήσεων και ιδεών. Πολλά από τα όνειρά τους, τούς οδήγησαν πίσω σε καταπιεσμένες παρορμήσεις και επιθυμίες που ανακαλύφθηκαν ως η αιτία των νευρωτικών συμπτωμάτων τους.

Ο ψυχολόγος Carl Gustav Jung έγραψε στις αρχικές γραμμές της αυτοβιογραφίας του, Memories, Dreams, Reflections: «Η ζωή μου είναι μια ιστορία της αυτοσυνείδησης του ασυνειδήτου». Ο πρωταρχικός στόχος της ζωής του ήταν να κατανοήσει το νόημα και τη σημασία των ονείρων και πίστευε ότι κάποιος πρέπει να προσπαθεί να φέρει το ασυνείδητο μυαλό στο συνειδητό μυαλό για να το απελευθερώσει από την ακαμψία του.

Ο Jung υποστήριξε ότι ο πιο άμεσος τρόπος διερεύνησης των μηχανισμών και του περιεχομένου του ασυνείδητου μυαλού ήταν μέσω των ονείρων, ότι πρέπει να ερμηνεύονται με όποιον τρόπο ο άνθρωπος που τα ονειρεύεται θεωρεί πιο χρήσιμο. Δεν σχημάτισε θεωρία για την ερμηνεία των ονείρων, εκτός από το ότι η ανάλυση θα έπρεπε να κουδουνίζει μέσα στην ψυχή του ονειροπόλου. Έβλεπε τα όνειρα ως αινιγματικά μηνύματα από τη νυκτερινή σφαίρα της ψυχής, το σημείο συνάντησης ανάμεσα σε όλα όσα ένα άτομο υπήρξε στο παρελθόν και μπορεί να γίνει στο μέλλον. Ο Jung ανέπτυξε το γεγονός ότι το μυαλό των ονείρων δείχνει μια δημιουργικότητα, νοημοσύνη και μια επιθυμία για ολοκλήρωση πολύ ανώτερη από το συνειδητό μυαλό.

Η ψυχαναλυτική θεωρία υποστηρίζει την ερμηνεία των ονείρων ως μέσο ανακάλυψης και απελευθέρωσης του καταπιεσμένου ασυνείδητου υλικού. Η απάντηση της γιόγκα σε αυτό μπορεί να βρεθεί στην πρακτική του antar mouna (εσωτερική σιωπή – τεχνική διαλογισμού σχετιζόμενη με τη συνειδητοποίηση της σκέψης). Και οι δύο τεχνικές – η ερμηνεία των ονείρων και το antar mouna – είναι οι πιο αρχαίες και καθολικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στην υποσυνείδητη και την ασυνείδητη σφαίρα του νου. Κατά τη διάρκεια τόσο της ανάλυσης των ονείρων όσο και του antar mouna, το υποσυνείδητο και ασυνείδητο υλικό απελευθερώνεται από τα βαθύτερα στρώματα του νου. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην κατάσταση των ονείρων είμαστε ασυνείδητοι των σκέψεων, ενώ κατά τη διάρκεια του antar mouna επιδιώκουμε να παραμείνουμε πλήρως συνειδητοί.

Για τους περισσότερους ανθρώπους το περιεχόμενο της κατάστασης των ονείρων γίνεται με αόριστο, παραμορφωμένο τρόπο από το συνειδητό μυαλό καθώς το ανακαλεί την ώρα που ξυπνά. Τα θραύσματα που ανακαλούνται είναι συνήθως πολύ συμβολικά και αρχέτυπα, συχνά δεν είναι κατανοητά από το συνειδητό μυαλό και ως εκ τούτου παραμένουν μη ολοκληρωμένα.

Ο Swami Satyananda (1981) είχε πει πως οι άνθρωποι ονειρεύονται συνεχώς, ακόμη και όταν είναι ξύπνιοι. Αυτό συμβαίνει διότι οι αισθήσεις μας είναι εξωστρεφείς και η συνείδησή μας είναι τόσο ανεπαρκώς αναπτυγμένη ώστε να μη γνωρίζουμε τις συνεχιζόμενες νοητικές διαδικασίες σε βαθύτερες σφαίρες του νου.

Οι σκέψεις

Ο Swami Satyananda (1981) εξηγεί τη σημασία της ανάπτυξης της στάσης του παρατηρητή των σκέψεων: Όταν μια σκέψη έρχεται στο μυαλό μας, η προσέγγισή μας σ’αυτή είναι υψίστης σημασίας · αν είμαστε απόλυτα ουδέτεροι απέναντι σε αυτήν τότε θα σταματήσει γρήγορα, αλλά όταν εμπλακούμε σε μια σκέψη, ή επηρεαστούμε συναισθηματικά από αυτήν, είτε θετικά είτε αρνητικά, τότε επιστρέφει στο μυαλό και ανακυκλώνεται». Η ανάλυση και ανακύκλωση μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος, αλλά με την παρατήρηση μπορούμε να βγούμε αμέσως από αυτή τη μάχη.

See Also


Οι σκέψεις μπορούν να υπάρχουν είτε εκδηλωμένες είτε χωρίς να εκδηλώνονται. Οι μη εκδηλωμένες σκέψεις του λεπτοφυούς μυαλού βρίσκονται σε μια μορφή «σπόρου» στα βάθη του ασυνειδήτου μας. Στη γιόγκα αυτοί οι «σπόροι» ονομάζονται samskaras και στην ψυχολογία ονομάζονται αρχέτυπα. Όταν αυτά τα αρχέτυπα φουσκώνουν στο συνειδητό επίπεδο του νου κατά τη διάρκεια του ύπνου ή του διαλογισμού, εμφανίζονται με μια συμβολική γλώσσα. Αυτή η συμβολική γλώσσα είναι η γλώσσα του ασυνείδητου μυαλού και η γλώσσα που συχνά βιώνεται στα όνειρα.

Ο Swami Satyananda (1982) έχει περιγράψει τη μορφολογία των samskaras ή αρχέτυπων ως εξής:  κάθε ενέργεια έχει ένα momentum  και στο τέλος του momentum της ένας σπόρος πέφτει. Αρχικά ο σπόρος έχει τη μορφή μιας μνήμης, έπειτα η μνήμη μετατρέπεται σε samskaras, ή ας πούμε ένα αρχέτυπο. Όταν οι μνήμες γίνονται αρχέτυπα, δεν αναγνωρίζονται επειδή είναι σε συμβολική μορφή, και εμφανίζονται στα όνειρα, στο διαλογισμό και στις διαδικασίες των σκεψεών μας, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε. (1997) μάθε να είσαι ο παρατηρητής των σκέψεών σου όταν είσαι ξύπνιος έτσι ώστε να μπορείς να συνειδητοποιήσεις την κατάσταση των ονείρων όταν ονειρεύεσαι. Ο στόχος της γιόγκα είναι να επιτύχει την επίγνωση της συνείδησης.

 

Το παραπάνω κειμένο προέρχεται από άρθρα του yogamag. Έχουν μεταφερθεί επιλεκτικά κάποιες παράγραφοι, και σχεδόν αυτούσια, με δική μας μετάφραση, από τα πρωτότυπα κείμενα των άρθρων του yogamag, καθώς αποτελούν πληροφορίες στις οποίες δεν εξειδικευόμαστε, όπως την ψυχανάλυση και την ερμηνεία των ονείρων, αλλά τις βρήκαμε σημαντικές και πολύ ενδιαφέρουσες. Ευχαριστούμε το yogamag που μας παρέχει τόσο σημαντικές και έγκυρες πληροφορίες για τη yoga. Ελπίζουμε η μετάφραση να μην προσβάλλει το μήνυμα του αρχικού κειμένου. Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες, μπορείτε να συμβουλευτείτε τα πρωτότυπα κείμενα παρακάτω (πηγές).

Πηγές:

yoga mag

yoga mag 1

Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
 Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
 Yoga instructor – International Yoga Alliance
Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga,
Θεραπευτική προσέγγιση της yoga (healing aspects of yoga) Thai yoga massage therapist
Clinical pilates instructor,Rehabilitation technics instructor

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
2
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top